Rudari izašli iz jame, postignut dogovor sa Upravom

Vijesti 16. apr 201615:01 > 15:02
N1

Rudari rudnika "Mramora" izašli su iz jame iza 15 sati, javila je reporterka N1 koja se nalazi na mjestu događaja.

Rudari noćne i jutarnje smjene Rudnika “Mramor”, koji se nalazi u sastavu Rudnika Kreka, nisu izašli iz jame nakon završetka i početka prve smjene. Oni su prije nekoliko dana imali sastanak sa Upravom društva na kojem su razgovarali o kašnjenu isplata toplog obroka i plata, te su insistirali da se uplate završe do 15. aprila. Kako njihovi zahtjevi nisu ispoštovani rudari su odlučili ostati u jami.

Reporterka N1 Adisa Ibrahimović je javila da je završen sastanak između rudara i Uprave rudnika. Rudari su odlučili izaći iz jame nakon što su dobili obećanje da će im plata biti uskoro na računima. Iz Uprave su rekli rudarima da su im plata već uplaćene samo što još nisu legle na račun.

Rudari su u razgovoru sa našom reporterkom rekli da kašnjenje plate i topli obrok nisu jedini razlog za njihovo nezadovoljstvo. Naime, ističu da je u rudniku teška finansijska situacije i da se ne uplaćuju doprinosi. Također su dodali da se ne ulaže u ovaj rudnik koji broji 3.500 rudara.

U rudniku “Mramora” je održan štrajk i u junu prošle godine, koji je prekinutu nakon što su dobili obećanja da će se situacija promijeniti na bolje. Od tada do danas se ništa nije promijenilo, ističu rudari.

I sam Elvedin Grabovica, bivši generalni direktor Elektroprivrede BiH, ranije je rekao da se u ovaj rudnik ne ulaže i da ga vodi loš menadžment. Sa Grabovicom se slažu i rudari rudnika “Mramor” koji traže smjenu rukovodstva kompanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.