Sindikat: Kasna uplata plate je kap koja je prelila čašu

Vijesti 16. apr 201616:04 > 16:05
N1

Plata koja je kasno uplaćena na bankovne račune je kap koja je prelila čašu i dovela do štrajka rudara, rekao je za N1 Damir Brašnjić, predsjednik Sindikata rudnika "Mramor".

Rudari noćne i jutarnje smjene Rudnika “Mramor”, koji se nalazi u sastavu Rudnika Kreka, danas su odbili izaći iz jame nakon završetka i početka prve smjene. Međutim, nakon pregovora sa Upravom društva odlučili su da okončaju štrajk i izađu iz jame.

Brašnjić je istakao da je štrajk rezultat nezadovoljstva radnika neisplaćivanjem redovne plate, toplog obroka, bankovnih kredita, kasa uzajamne pomoći, sindikalnih članarina i drugog.

“Između Sindikata i generalnog direktora Rudnika Kreka ranije je postignut dogovor da plate bude uplaćivana na naše račune najkasnije do 15. u mjesecu, topli obrok do 20., a zdravstveno osiguranje da bude u kontinuitetu. Po mojim informacijama plata je jučer uplaćena u 15:30 sati što je značilo da na našim računima neće biti taj dan. To je bila kap koja je prelila čašu i dovela do štrajka”, rekao je predsjednik Sindikata rudnika “Mramor”.

Dodao je da je danas sa Upravom postignut dogovor da plate budu na računima do 10 sati u ponedjeljak, a sva ostala dugovanja da će biti uplaćena, kao što je i ranije dogovoreno, do 20. u mjesecu.

U rudniku “Mramor” je teška finasijska situacija, kao i u većini ostalih rudnika u BiH, napomeno je Brašnjić.

“Sindikat će se boriti da te uplate budu redovne, a sad koliko će ta naša borba uroditi ostaje da se vidi. Sitacija je izuzetno teška”, zaključio je na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.