Pregled sedmice: Sajam u sjeni političkih susreta

Vijesti 17. apr 201620:08 > 20:10
N1

Mostar je ove sedmice bio političko i privredeno sjedište regije. Međunarodni sajam privrede okupio je oko 800 izlagača iz 24 zemlje, popunio smještajene kapacitete i zakrpio ulice, barem one glavne.

No mnogo zanimljivije za ovdašnje medije bili su brojni bilateralni susreti i pomirljive poruke od kojih je ona Aleksandra Vučića “zapalila” društvene mreže…

Politika pa privreda

Prošlost moramo sagledati iz svakog ugla. Bošnjaci moraju ući u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumeli i zajednički gledati u budućnost”, poručio je Vučić.

“Na bazi istine i pravde očekujem popravljanje odnosa da možemo graditi bolju budućnost”, kazao je Izetbegović.

Deset minuta trajao je sastanak Vučića i Kolinde. Na službenom ručku srbijanski premijer nije ostao, hrvatska predsjednica poručila kako se “mora sarađivati i zajedno raditi i nadići razlike koje postoje”. O poglavlju 23 za koje Hrvatska nije dala zeleno svjetlo u pregovorima Srbije i EU, nije bilo riječi.

Sunčan dan i obilan ručak ipak nisu smeli Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, lidere dvije partnerske stranke i kolege u Predsjedništvu BiH od kojih smo saznali da jedinstvenog stava oko izbornih pravila za Mostar i dalje nema, a ako je suditi po odgovorima, neće ni biti.

Sjeća li se ko “Sokola”

Da ne zaboravimo sajam. U pet sajamskih dana izlagači su predstavili svoje proizvode i usluge. Mnoštvo korisnih konferencija, okruglih stolova, uz Tursku kao zemlju partnera. Lijepo to izgleda na oko 30.000 kvadratnih metara. Podsjeća na neka bolja vremena kada su u istim dvoranama radile hiljade radnika u hercegovačkom gigantu Soko. Toga se dobro sjeća i Dragan Čović, nekadašnji direktor u vrijeme čije je funkcije Soko privatiziran, čitaj “nestao”, u maloj i velikoj privatizaciji. No o tome se ne govori. Danas su dvorane već prazne, a pedesetak od 14.000 radnika imaće posla ponovno narednog aprila, ne za mašinama, već usmjeravajući posjetitelje kako do sajamskog ulaza.

Izjava tjedna nije stigla ni od Vučića, ni od Izetbegovića, ali ni Čovića. Primajući Večernjakov pečat za osobu godine u direktnom TV prenosu, Enis Bešlagić je političarima poručio “ako se ne mogu dogovoriti nek se maknu”, a zastidio se nije baš niko.

Radončić pušten iz pritvora

Fahrudin Radončić napokon je na slobodi, na izlasku jedva nešto prozborio, kaže zbog iskustva sa Tužilaštvom I Sudom BiH nije htio iskušavati sreću.

Nije bilo svečanog dočeka ispred Avazovog tornja, niti se ovaj put pjevalo. Prema sudskoj odluci Radončić će se svakih sedam dana morati javljati najbližoj policijskoj stanici, a ukoliko bude želio napustiti područje Kantona Sarajevo, morat će tražiti odobrenje Suda BiH. No kao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH može i dalje raditi i glasati za zakone.

Afere sedmice

Na Kantonlanom sudu u Sarjevu nakon dva neuspjela pokušaja i zvanično je počelo suđenje bivšem direktoru GRAS-a Ibrahimu Jusufraniću i nekadašnjem šefu turističke poslovnice tog preduzeća Branislavu Petroviću.

Sarajevsko tužilaštvo tereti ih za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprava ili konkretnije neopravdanu nabavku četiri auto-praonice od firme partnerske firme u vlasništvu njegovog sina, a u kojoj je Jusufranićeva supruga svojevremeno bila direktor.

Na pitanje kakvo mu je imovinsko stanje, optuženi bivši direktor GRAS-a i osnivač Internacionalnog univerziteta Travnik, odgovorio je – srednje. Usput vrijednost privatne imovine porodice Jusufranić procjenjuje se 7,5 miliona maraka.

Kolika je imovina Rusmira Mesihovića niko ne zna, no ono što se zna da je dug Kliničkog centra za vrijeme njegova mandata narastao za oko 50 miliona maraka. Na osnovu samo deset pregledanih predmeta, federalna inspekcija zaključila je kako su postojale nezakonitosti u prometu lijekovima, medicinskim sredstvima, da su lažirani izvjestaji.

Ako Tužilaštvo KS preuzme slučaj i istragu, za nadati se da neće biti kao u predmetu protiv nekadašnjeg direktora Farisa Gavrankapetanovića. U protivnom, slučaj bi se mogao okončati sa 2019., možda.

EU poručila NE referndumu

Evropski parlament je u četvrtak usvojio novu Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, kojom se podržava njen put integrisanja i pozdravlja aplikacija za članstvo, koja je podnesena prije dva mjeseca

Pozdravili su i najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti odgođen, ali pozivaju Narodnu skupštinu RS da donesu adekvatnu odluku u tom smjeru.

Samo dan kasnije Milorad Dodik je poručio kako je razočaran nedolaskom Saveza za promjene na sastanak u Palati Republike, na kome se trebalo razgovarati o zakazivanju dugo najavljivanog referenduma te o odluci Ustavnog suda BiH o Danu RS.

Tokom posljednjih deset godina, Dodik je čak devet puta najavljivao raspisivanje referenduma od kojih niti jedan, zbog različitih izgovora, nije održan.

BiH, ipak, ide na Eurosong

Nema sankcija, BiH ipak ide na Eurosong, a tu formaciju je potvrdila Lejla Babović, šefica delegacije bh. tima na ovogodišnjem Evrosongu.

Špekulacije oko učešća BiH na Eurosongu su počele nakon incidenta koji se dogodio u hotelu Eko Fis Vlašić, a u kome su učestvovali članovi bh. delegacije na Evrosongu.

Podsjećamo, Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjem Evrosongu predstavljati Dalal Midhat – Talakić, Deen Backović, Jasmin Fazlić Jala i Ana Rucner sa pjesmom “Ljubav je..”, a autor kompozicije je Almir Ajanović, koji je te sporne večeri, prema vlastitom priznanju, pomiješao tablete i alkohol .

Pa tako o ovom incidentu sada govori cijela regija. Ako je po onom – “bitno je da se govori, pa što god”, smiješi nam se finalna večer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.