Hering i Viadukt grade most preko Save kod Svilaja

N1

Nakon treće tenderske procedure u posljednje tri godine, BiH i Hrvatska odlučile su se za novog izvođača radova na izgradnji mosta preko Save kod Svilaja. Saznajemo da je u pitanju konzorcij i da će most graditi Hering iz Širokog Brijega i Viadukt iz Hrvatske.

Još uvijek nije poznata cijena izgradnje, ali kako saznajemo ona će iznositi oko 26 miliona eura. Ovo će biti potvrđeno i nakon sastanka hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koji dolazi u posjetu BiH, a učesnici tendera će sa odlukom biti upoznati u toku dana.

Podsjetimo da su Hrvatske autoceste i ministarstvo komunikacija i prometa BiH 2012. potpisale Ugovor sa austrijskim Strabagom o izgradnji mosta, a cijena je bila 20.964.336,77 eura.

Zbog niza proceduralnih grešaka, u junu iste godine Strabag se povlači iz projekta i traži nadoknadu štete u iznosi većem od 1.700.000 eura. Hrvatske autoceste su se nagodile sa Strabagom i uplatile više od 500.000 eura i taj novac potražuju sada od BiH.

Saznajemo i da je BiH izgubila spor na arbitraži u Hagu sa Strabagom tako da ćemo morati platiti više od 2 miliona eura odštete. U Tužilaštvu BiH nam je potvrđeno da postoji predmet vezan za Strabag i da se njemu intenzivno radi.

Više saznajte u našim narednim informativnim emisijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.