Informišite se: Znate li koja prava imate kao pacijent

Vijesti 18. apr 201618:19 > 19:28
N1

Danas se obilježava evropski dan prava pacijenata. Ovaj dan obilježen je prvi put i u Bosni i Hercegovini. Dijeleći jabuke i letke, volonteri su građanima željeli skrenuti pažnju na osnovna prava koje imaju pacijenti.

Od operacije slijepog crijeva do transplantacije bubrega. Brojne zdravstvene komplikacije proizašle su iz rutinske operacije Farisa Šestića. Njegov otac prepričao je za N1 šta se dešavalo.

Nije vođeno računa o djetetu u smislu koju količinu vode unosi u sebe i izmokrava. Da su to pratili, ne bi došlo do potpunog zatajenja bubrega“, rekao je Samir Šestić, otac liječenog Farisa Šestića.

Zahvaljujući donacijama putem Otvorene mreže i francuskim ljekarima, Faris Šestić danas je dobro. Priča je dobila sretan kraj u zdravstvu, ali ne i zakonski.

“Kivan jesam. Mogućnost sam tražio kod advokata koji su mi rekli da je to nemoguće. To je bilo kao borba sa vjetrenjačama“, dodaje Samir Šestić.

Uvid u dokumentaciju prethodnog slučaja Farisa Šestića nismo imali, no najvažnije je da je ova priča dobila sretan epilog. Inače, u našoj zemlji svaki pacijent trebao bi biti upoznat sa svojim pravima.

Ukoliko pacijent greškom zdravstvenog radnika pretrpi štetu na tijelu, u skladu sa zakonom ima pravo na naknadu te štete. Tako bar piše na ploči sa pravima radnika nedavno postavljenoj na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

Kada je u pitanju Klinički univerzitetski centar u Sarajevu, adresa za prijavu nepravilnosti je Ljekarska komora. Njen Etički komitet trenutno analizira oko sedam predmeta, kaže nam predsjednik Fahrudin Kulenović.

Bio je slučaj gdje se roditelji žale na dugotrajan porod, ali i slučaj dame koja je imala plastičnu operaciju, pa je imala neugodne posljedice na svome licu“, istakao je Faris Kulenović iz Ljekarske komore.

Do sada su oduzete dvije licence. Inače, ukoliko se ne poštuju prava pacijenata, zakonskom regulativom predviđene su i kazne za zdravstvene ustanove i do 15.000 maraka. No, pacijenti baš i ne poznaju svoja prava.

“Udruženje za razvoj društva Kap je uradilo istraživanje među pacijentima. Zaključili smo da građani u 90 posto ne znaju da imaju bilo kakva prava“, kazala je Merima Spahić.

Liste čekanja za pretrage uobičajena su pojava. Pacijent smije čekati razumno vrijeme, piše na ploči sa pravima pacijenata. Pravo na prigovor, pravo na naknadu štete, samo su neka od prava pacijenata zbog kojih se vrijedi više informisati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.