Bh. policajci mogu nositi oružje bez psihičkih provjera

Vijesti 20. apr 201617:19 > 19:17
N1

Često se u BiH spočitava policijskim agencijama da ne sarađuju dovoljno u kriznim situacijama. Međutim, manje je poznato da ni unutar tih agencija niko ne provjerava psihičko i fizičko stanje policijskih službenika. Za to ne postoji zakonska obaveza, a da li neko ima psihičkih poteškoća, nažalost, sazna se kad već bude kasno.

“Ubio se specijalac koji je ubio djevojku”, “Specijalci opljačkali banku” – neki su od naslova koji su šokirali javnost. Ništa manje nije šokantna ni činjenica da prema zakonu policajci nisu dužni da prolaze testove psihičke i fizičke spremnosti.

Obavještavamo Vas da Zakonom o policijskim službenicima BiH, kao ni drugim zakonima kojim se uređuju statusna pitanja policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nije propisana obaveza vršenja redovnih ljekarskih pregleda ili testa psihološke stabilnosti za rad u službi, osim ljekarskog pregleda fizičke i psihičke sposobnosti koji se vrši prilikom zapošljavanja“, saopćeno je iz SIPA-e.

Postoji mogućnost da rukovodilac uputi pojedinog policajca na testiranje, ali ne postoji zakonska obaveza da se periodično vrše psihofizičke provjere“, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona su nam jedini, od policijskih agencija, potvrdili da od 2008. godine od zaposlenih traže održavanje lične higijene i fizičke spremnosti, dok pripadnici Jedinice za podršku jednom godišnje prolaze provjeru psihofizičke sposobnosti.

Prilikom procedure unapređenja policijskih službenika u viši čin, policijski službenici moraju proći test fizičke sposobnosti, koji podrazumijeva sklekove, preklon, i skok u dalj. Testovi fizičke sposobnosti se boduju tako da policijski službenici koji ne ostvare dobre rezultate nemaju priliku za napredovanje“, kazali su iz MUP-a TK.

Da li službena osoba, koja ima pravo da nosi oružje, ima psihičkih poteškoća, saznamo tek kada se incident dogodi, ili, recimo, iz izvještaja odbora za žalbe Parlamenta BiH. Prošle godine građani su uputili 91 žalbu. Pritužbe se odnose na korupciju, nasilje u porodici, te nasilničko i brutalno ponašanje pojedinih policajaca. Najviše pritužbi je bilo na pripadnike Granične policije.

“U sedam slučajeva žalbi, pokrenut je disciplinski postupak. U dva slučaja službenici su suspendovani, u tri umanjenje plate, dok u dva slučaja procedura još traje”, kazala je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Paradoks je da zakon ne primorava pripadnike državnih policijskih agencija da provjerava psihičko stanje i kondiciju svojih zaposlenika, a da to isto moraju zaštitarske agencije, koje svakih šest mjeseci testiraju svoje zaposlenike. Kako saznajemo, ova nelogičnost biće ispravljena u novom zakonu o policijskim službenicima, koji je još u pripremi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.