Pogledajte kako su u Sarajevu protestovali "švicarci"

Vijesti 20. apr 201617:46 > 19:06
N1

Članovi Udruženja korisnika kredita "Švicarac" danas su se okupili u poslovnicama Hypo Alpe Adria banke u Sarajevu. Simboličnim uplatama od 10 feninga, nastojali su ometati red banke.

Zbog naglog porasta vrijednosti švicarskog franka 2011. godine, mnogim se rata kredita uduplala. Nadaju se da će jučer doneseni Nacrt zakona o švicarcu u Parlamentu FBiH okončati njihovu agoniju.

“Ovo je sve što imam”, kaže u šali Danijela Hubijar, korisnica kredita u švicarskim francima. Kredit je, kaže, zavio u crno. Nagli porast franka udvostručio je ratu sa oko 200 na gotovo 400 KM. A finansije su prouzrokovale i porodične probleme.

“Bilo je poteškoća u svakom smislu. Od onog osnovnog za djecu, što im se ne može priuštiti, do rasula braka. Dolazilo je do svega. Muž sam radi, a njih petoro”, izjavila je Danijela Hubijar, korisnica kredita iz Sarajeva.

Nužda nije pitala za način. Kredit je bio jedini izlaz.

“Mi smo digli iz nužde, jer smo morali. Morali smo krov nad glavom napraviti”, dodala je Hubijar.

Kovanice koje nam je pokazala, Danijela je uplatila na račun nekog od dužnika. A nije jedina.

Korisnici kredita u francima čekali su u redu kako bi ušli u poslovnicu Hypo banke i uplatili simboličnih 10 feninga na račun članova Udruženja Švicarac, a tim, kako kažu, žele donirati banci.

Radi simbolične transakcije, brojni su prešli dalek put.

“Mi smo prešli put iz Gradačca i to 200 kilometara, kako bismo dali podršku BiH i našem Udruženju. Postićemo blokadu rada banke, to nam je bio cilj. Hypo banka obmanjuje javnost, kažu da je 50-60 posto korisnika pristalo na olakšice, ali to nije tačno. Uđite ovdje pa vidite koji su korisnici došli”, govori Nadir Gibić, korisnik kredita iz Gradačca.

A podrška je došla i iz Srbije, gdje duguje oko 20.000 porodica. Članovi Udruženja Efektiva pridružili su se bosanskohercegovačkom “Švicarcu.”

Konverzija iz franka u konvertibilne marke, po kursu u vrijeme zaduženja i kamatnom stopom od 5 posto okončala bi višegodišnju agoniju. Nacrt zakona o švicarcu koji ovo predviđa, usvojen na Zastupničkom domu federalnog parlamenta, sve ih je obradovao.

“Moji u firmi su slavili sa mnom! Ja sam jučer bila otrovana dok mi kolegica iz kancelarije tražila ‘muštuluk'”, izjavila je Muamera Šehić, korisnica kredita iz Sarajeva.

Nacrt zakona prošao je tek prvu instancu. Dužnici neće mirno čekati objavu zakona u Službenim novinama. Najavljuju slično okupljanje i u Banjaluci.

A vraćanje duplih rata do konačnog rješenja za mnoge ostaje “Sizifov posao”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.