Počela sjednica Sabora IZ u BiH: Paradžemati glavna tema

Vijesti 23. apr 201610:39 > 10:42
N1

U Sarajevu se održava sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na dnevnom redu nalazi se 13 tačaka o kojima će članovi Sabora razgovarati.

Jedna od tačaka je i Izvještaj o razgovorima i postizanju dogovora sa pojedincima i skupinama, pripadnicima islama koji nisu članovi Islamske zajednice u BiH.

Naime, predstavnici IZ u BiH su ove razgovore sa pojedincima i skupinama vodili od 26. decembra prošle godine do 25. marta te zatražili njihovu integraciju kroz insitucije Islamske zajednice.

Sabor će razmatrati Izvještaj o radu Sabora u prošloj godini, Odluke o izvršenju budžeta za ovu godinu, Finansijski izvještaj Rijaseta, Izvještaj o radu reisu-l-uleme za prošlu godinu, Izvještaj o radu Vijeća muftija i Izvještaj o radu Rijaseta.

Sabor će dati izjavu povodom posljednjih presuda Haškog tribunala izrečenih u vezi ratnih zločina počinjenih na teritoriji BiH.

N1

  Na početku 4. redovne sjednice Sabora IZ u BiH članovima Sabora kratko se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sumirajući šta je to u posljednjih godinu dana uradila Islamska zajednica. Osvrnuo se na zasijedanja Vijeća muftija koji su donijeli nekoliko važnih fetvi, posebno onu o genocidu u Srebrenici. Reis je govorio i o terorističkim aktima u Evropi.

” I neki događaji kod nas u javnosti su okarakterisani kao teroristički akti. Osjećali smo odgovornost prema muslimanima. Usvojili smo izjavu u kojoj osuđujemo radikalizam. Pred vama je danas izvještaj o razgovorima sa onima koji nisu bili u sastavu Islamske zajednice u BiH”, kazao je reis Kavazović.

Na kraju obraćanja članovima Sabora reis je istakao kako očekuje da se bošnjačka politika ozbiljno pozabavi stvarima koje izazivaju frustraciju kod muslimana, posebno kada je u pitanju odluka VSTV-a BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, između ostalog, hidžaba, odnosno marama koje nose muslimanke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.