Nezavisni džemati odgovorili Islamskoj zajednici u BiH

Vijesti 26. apr 201615:10 > 15:28
N1

Koordinacija nezavisnih džemata odgovorila je Islamskoj zajednici povodom Izvještaja Rijasetapodnesenom Vijeću muftija i Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U saopćenju, navode razloge zbog kojih nisu potpisali protokol koji im je ponudila IZ.

Proteklog vikenda održana je sjednica Sabora Islamske zajednice na kojoj se, između ostalih, razgovaralo o džematima koji nisu pod okriljem IZ. Sabor je objavio spisak nezavisnih džemata koji su se odlučili priključiti Islamskoj zajednici, ali i onih koji su to odbili. 

“Protokol je sadržajno isti za većinu džemata: tražio je njihovo ukidanje te pristupanje nekom od postojećih džemata Islamske zajednice. Za četiri džemata Dubnica, Gornja Maoča, Ošve i Stara Željeznička stanica – Bihać, Protokol je ponudio sljedeće: da džemati uvakufe svoje objekte i stave na upravljanje Islamskoj zajednici koja će im obezbjediti hatiba za obavljanje džuma namaza, te mualima za izvođenje mektepkse nastave”, navode iz Koordinacije nezavisnih džemata. 

Kako navode u saopćenju, uprkos ovom propisu, predstavnici nezavisnih džemata su bili spremni učiniti određene ustupke shodno prethodno izdanim Instrukcijama sa šeste redovne sjednice Vijeća muftija od 25. februara 2016. godine.

“Islamska zajednica je, postupajući po Protokolu, tražila da se isti potpiše, ili pak odbije njegovo potpisivanje. Džemat kojem je Protokol ponuđen nije mogao da bilo šta mijenja ili predloži u sadržaj Protokola, osim da ga potpiše u svim njegovim stavkama, ne izdvajajući nijednu, ili da odbije sve. Čak se nije moglo ništa dogovoriti po osnovi tačke br. 10. gdje stoji: ‘Druge specifičnosti koje se dogovore’. Ista je ostala samo suha tinta na papiru”, navodi se u saopćenju.

Iz Koordinacije navode da je “potpisivanje Protokola u većini slučajeva značilo ukidanje svih aktivnosti džemata ili udruženja građana, kao i fizičko nepojavljivanje u mesdžidu ili objektu udruženja u svrhu bilo koje vjerske aktivnosti”.

“S druge strane nije ponuđen nikakav angažman, ili aktivnost, ili učešće u radu Islamske zajednice iako su predstavnici džemata na isto bili voljni i nudili vlastiti kvalificirani kadar u tu svrhu. Napominjemo da niko nije tražio zasnivanje radnog odnosa u IZ. Dakle, Protokol je bio zaključan za bilo kakve dopune, i kao takav samo je obnovio prethodni (januarski) dekret o zatvaranju džemata van Islamske zajednice. Iz ovog zapravo proizilazi ulazak pojedinaca u postojeće džemate Islamske zajednice, dok su na razgovore pozivani džemati kao grupe građana. U tome se očituje blaga kontradiktornost i neusklađenost Protokola sa načinom njegovog sprovođenje”, stoji u saopćenju.

“Mi ovim putem negiramo da je razlog našeg neulaska prisutnost spomenutih novotarija u džematima Islamske zajednice, i potvrđujemo iznova da su džemati htjeli, i dalje žele, ulazak u okvir Islamske zajednice”.

“Predstavnici nezavisnih džemata su, shodno iznesenim prijedlozima, očekivali da će do daljih razgovora doći prije sjednice Sabora IZ i označavanja ovih džemata ilegalnim. Bojimo se da Islamska zajednica svojim distanciranjem od selefija zapravo prihvata fabriciranu medijsku laž o njima, te diskriminaciju tog dijela Bošnjaka nametnutu od strane nekog političkog lobija”, navodi se u sapštenju.

Dodaju da su opredijeljeni za dijalog i dogovor i skladu sa propisima ove vjere.

“Nadamo se da će Radna grupa Rijaseta koja je formirana ‘radi praćenja i realiziranja poslova i zadataka koji proizilaze iz ovog Izvještaja’ ponovo sagledati sve izjave nezavisnih džemata, ovo saopćenje, da će imati na umu šerijatske prioritete, i islamski odgovorno izvršiti emanet koji su preuzeli. A od Allaha je uspjeh”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Emir Čajić, Izet Hadžić, Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.