Sejdić: Romske porodice u Bugojnu imaju podršku zajednice

Vijesti 27. apr 201608:35 > 08:39
N1

Općina Bugojno je učinila puno za romsku populaciju - izjavio je nakon posjete tom gradu predstavnik Romskog informativnog centra BiH Dervo Sejdić.

“Uspješno je realizirano nekoliko projekata, od kojih bih posebno izdvojio program stambenog zbrinjavanja romskih porodica. Moram pohvaliti angažman Općine Bugojno kada je u pitanju pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama”, naglasio je.

U tome, dodao je, prednjače pripadnici romske zajednice koji su, u najvećem broju slučajeva, nezaposleni i na rubu egzistencije.

Kao jedan od prioriteta naveo je uključivanje djece iz takvih porodica u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Nevladina organizacija koju predstavljam, u saradnji s UNICEF-om, radi na projektu uključivanja djece iz ugroženih porodica u obdaništa. Fokus je na romskoj djeci od 3 do 5 godina koja će, na taj način, biti integrirana u grupe s ostalom djecom, čiji su roditelji u stabilnoj ekonomskoj situaciji”, naglasio je Sejdić.

Po riječima načelnika Hasana Ajkunića, u posljednjih nekoliko godina bugojanski Romi dobili su svoje udruženje i zgradu u kojoj su smještene socijalno najugroženije porodice.

“Došlo je vrijeme da govorimo o njihovom obrazovanju, zapošljavanju i stvaranju pretpostavki, koje će im omogućiti da imaju isti status kao i svi drugi građani”, kazao je Ajkunić.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim aktuelnim temama, koje se tiču unapređenja života pripadnika romske populacije na teritoriji općine Bugojno, kao i mogućnostima da, kroz izborni proces, participiraju u Općinskom vijeću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.