"Ravnopravnost sada": Želimo jednakost na izbornim listama

Vijesti 27. apr 201609:42 > 09:57
N1

Članovi organizacije Sarajevski otvoreni centar, političke aktivistkinje i predstavnice političkog života su danas održali akciju Ravnopravnost sada povodom prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH.

U srijedu 27. aprila na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su prijedlozi zakona koji su veoma bitni iz perspektive prava žena i ravnopravnosti spolova. – See more at: http://www.mreza-mira.net/41329-poziv-na-ulicnu-akciju-ravnopravnost-sada/#sthash.7NQlbYJN.dpuf

Naime, u srijedu 27. aprila na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su prijedlozi zakona koji su veoma bitni iz perspektive prava žena i ravnopravnosti spolova, a možete ih pročitati na ovom linku.

Na pitanje šta bi ti prijedlozi značili za žene u politici, članica Predsjedništva SDP BiH Besima Borić, je kazala: “Izmjene Izbornog zakona koje Interresorna grupa predlaže su nazadovanje u onom što smo postigle sve ove godine. Ono što je prijedlog parlamentarne komisije za ravnopravnost spolova jeste da procesi idu naprijed i stoga smo ovdje i poduzele smo niz aktivnosti ovih dana kako ne bi došlo do gušenja ženskih prava ni njihovog položaja. Prihvatamo samo one izmjene koje idu naprijed, a to je paritet 50:50 posto“.

U Izbornom zakonu imamo rješenje, odnosno pravilo 4 – 19 koje govori o ravnomjernom rasporedu manje zastupljenog spola, dakle muškaraca i žena na listama i to je koliko-toliko obezbjeđivalo jedan pristojan ravnopravan pristup. Interresorna grupa sad predlaže potpuno ukidanje tog redoslijeda. Pošto su žene uglavnom manje zastupljen spol, bile bi vjerovatno pri kraju liste a pritom i usto oni predlažu povećanje cenzusa, dakle da se ne može brojem glasova, ukoliko ne osvojite veliki procenat, preskakati na samoj listi onako kako je to politička stranka postavila. To dalje znači da ovakvim prijedlogom političke stranke, desne stranke, nastoje da unište ono što je neki stepen demokratije, u smislu da glasači i glasačice biraju na otvorenoj listi. De facto, njihov prijedlog je zapravo zatvaranje lista samo što oni to tako ne zovu i naravno da smo protiv toga”, komentarisala je Besima Borić prijedlog Izbornog zakona.

Saša Gavrić iz nevladine organizacije Sarajevski otvoreni parlament je rekao razlog današnjeg okupljanja.

Ovom simboličnom akcijom Ravnopravnost sada želimo posljednji put da pozovemo parlamentarke i poralamentarce da postojeću rodnu kvotu ne narušavaju nego da danas podrže prijedlog komisije za ravnopravnost spolova kako bi se uvela rodna kvota od 50 posto, to jest kako bi ženski i muški kandidati i kandidatkinje bili ravnopravni na izbornim listama od narednih izbora. Smatramo da je došlo vrijeme da i u BiH politika prestane da bude mizogina i da postane podržavajuća prema ženama“, kazao je Gavrić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.