Slamka spasa za GRAS: Rok od dva mjeseca za isplatu duga

Vijesti 27. apr 201613:04 > 13:10
Anadolija

Zbog nagomilanih dugova prema Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, te Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, danas je trebala biti organizovana prodaja vozila Gradskog saobraćaja Sarajevo (GRAS). Za aukciju je predviđeno 36 vozila, autobusa, minibusa i tramvaja.

Ipak, GRAS je tražio odgodu izuzimanja vozila od Uprave za indirektno oporezivanje.

Kako je potvrđeno za N1, UIO je dobila dopis koji potpisuju premijer kantona, nadležni ministar i direktor GRAS-a koji su uputili molbu za odgodu.

UIO je uvažila ovu molbu, a potpisnici su se obavezali da će dug riješiti u roku od dva mjeseca i to u cjelokupnom iznosu.

Inače, aukciju je organizirala UIO BiH, koja je odlučila da prodajom imovine ove kantonalne firme namiri svoja potraživanja. 

Iz GRAS-a su saopćili da, ukoliko vozila zaista budu prodana u četvrtak, saobraćaj u Sarajevu biće paraliziran, odnosno građani će ostati bez prevoza. Kako ova firma ima samo 17 minibusa, a prijetnja je da će biti prodano njih deset, jasno je da bi minibuski saobraćaj bio ukinut.

Procijenjena vrijednost vozila planiranih za aukciju je 16 miliona KM. Međutim, ako taj iznos ne bude postignut na prvoj aukciji, ići će se na drugi krug, potom i treći u kome će vozila biti prodana onome ko ponudi najviše novca.

Ako i u trećem krugu UIO ne bude mogao namiriti dug od osam miliona KM, biće izuzimana i prodavana i ostala vozila GRAS-a, sve dok se dug ne bude naplaćen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.