"Ako se Radončić uključi, Bosna će krenuti sa procvatom"

Vijesti 29. apr 201609:29 > 15:21
N1

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Muhamed Ibrahimbegović bio je gost rubrike Press u okviru Novog dana, gdje je komentarisao društveno - političku zbilju kroz naslove dnevnih novina.

U fokusu je naravno bio je štrajk glađu u krugu firme “Tuzla krvac”, koji je končan jučer nakon 20 dana. Ibrahimbegović je ocijenio da je to žalosna situacija, i da su tu radnici oštećeni.

“Koliko sam pratio, vidio sam da je bilo dugova od vlasnika. TK se uključio u problematiku da situaciju riješi pozitivno za radnike. Njih je trebalo zaštitit, kao i porodice – da oni krenu raditi. Čuo sam da je taj pijesak kvalitetan, ima dobru prodaju – a sada to treba preuzeti kvalitetan menadžer. Najbitnije je da su radnici spašeni”, kazao je.

Adil Osmanović je jučer kritikovao Nermina Nikšića, lidera SDP-a i bivšeg premijera, kada je kazao da su on i njegova vlada krivi za kašnjenje penzija, što je naslov iz Dnevnog avaza.

“Da se razumijemo, Avazu treba vjerovati – i to je najeminentnija novina. Mislim da tu ima istine. Ako se Radončić uključi u rješavanje ovih problema, budite sigurni da će ih riješiti. Dobar je operativac, poznajem ga. Gdje su pare otišle, ne znam – budžet se sporo puni, i mislim da Nikšić snosi krivicu. Osmanović je ozbiljan političar, i ne bi samo tako iznio te tvrdnje. Ako se Fahro uključi – Bosna će krenuti procvatom. Vidite šta je napravio, i napravit će još više”, siguran je Ibrahimbegović.

Kaže da su penzionere svi zanemarivali, penzije se isplaćuju iz budžeta. Kaže da se ne bi smjelo dešavati da je broj penzionera jednak broju zaposlenih. Rekao je i to da BDP u BiH može skočiti na 3 – 3,5 što je fenomenalno, jer jedino Njemačka bi imala veći u Evropi, tvrdi Ibrahimbegović.

A zašto se budžet slabo puni?

“Nelikvidnost. Nema živih para u opticaju. Firma radi, da robu – a ne može naplatiti. Treba stegnuti poreske inspekcije. Firma koja je doprinosi, a životari, treba dati neki pozitivan stečaj, i dati joj nekog sposobnog menadžera”, smatra.

“Ja ne kažem da ne treba slabe podržavati, ali treba dovesti prave menadžere i sa najboljim ljudima pokušati izvući situaciju. Ako ne uspije, nije kraj svijeta ako se ugasi firma. Ja ne bih pravio socijalni mir, jer je to gubljenje vremena. Bolje prave firme podržavati, a ne gubitaže. Političari nisu radili dobro. Po cijenu izbora bi povukao hrabre poteze, ali bi Bosna bila zdravija i konstruktivnija”.

Rekao je da treba možda slijediti primjer Aleksandra Vučića, koji je smanjio penzije, poreze – a opet dobio izbore. Kaže, da bi to ljudi i kod nas prepoznali, jer političar treba da bude hrabar.

Za kraj, komentarisao je pobjedu Damira Džumhura u osmini finala ATP turnira u Istanbulu.

“Džumhuru bih čestitao, suze mi krenu kada pobijedi. Podržavaju ga teniseri iz regije. Taj sport mi je u srcu. Nadamo se da će doći do top 20, a onda da navijamo da uđe u prvih 10. On nam je bolji ambasador od bilo koga. Puno mu sreće želim, a vidim da ga Novak Đoković podržava. Imati takav vjetar u leđa je odlično. Tako se gradi regija i odnosi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.