Iz Njemačke poslali sjemenke marihuane poštom za Mostar

Vijesti 29. apr 201611:18 > 11:22
N1

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje otkrili su drogu u poštanskoj pošiljci u Carinskom referatu Pošta Mostar.

Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje iz Odsjeka za carine i Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Mostar vršeći redovan pregled poštanskih pošiljki u Carinskom referatu Pošta Mostar otkrili su drogu u paketu. Predmetna pošiljka bila je upućena iz Njemačke, dok je primalac bila fizička osoba iz Hercegovine. Sumnju u pošiljku je izazvalo ne navođenje opisa robe, dok je bila samo navedena vrijednost pošiljke.

Detaljnim pregledom pošiljke utvrđeno je da se u pošiljci nalazi pet različitih pakovanja sjemenki biljke konoplje, od kojih su dva pakovanja sa sjemenkama konoplje “Royal Queen“, dok su se u tri pakovanja nalazile sjemenke konoplje “Zativo”.

N1

Analiza predmetne konoplje je urađena pomoću kompleta za preliminarnu analizu na opojne droge, koja je donirana UIO od strane Ureda Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal (UNODC), putem Programa kontrole kontejnerskih roba u Bosni i Hercegovini

Istoimena biljka se nalazi u tabeli zabranjenih supstanci i biljki čiji je uzgoj, proizvodnja, posjedovanje i upotreba zabranjena shodno Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Službenici UIO shodno procedurama, obavjestili su službene osobe MUP-a HNK PU Mostar koji su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.