Potpisan ugovor o izgradnji Sarajevske zaobilaznice

Vijesti 29. apr 201613:32 > 13:35
Anadolija

Potpisivanjem ugovora o izgradnji LOT-2C, tačnije dionice Briješće – spoj sa Ulicom Safeta Zajke osigurani su preduslovi za završetak projekta izgradnje Sarajevske zaobilaznice. U Vladi Federacije BiH, koja je investitor projekta, danas je potpisan ugovor između svih strana uključenih u realizaciju projekta.

Ugovor su potpisali u ime Joint venter konzorcija Mirsad Bjelopoljak, direktor JP Ceste Federacije Ljubo Pravdić i kao svjedok Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH. Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su i Fadil Novalić, premijer FBiH, Mujo Fišo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

„Izgradnjom LOT-2C završili bi kompletnu izgradnju Sarajevske zaobilaznice. Investior projekta je Vlada FBiH iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke i OPEC Fonda. Izvođač radova je konzoricij Euro-Asfalt Sarajevo i ŽGP Sarajevo. Rok za završetak radova, koji su podijeljeni u dvije faze, je sedam mjeseci. Važno je napomenuti da je eksproprijaciju na ovom projektu završila Općina Novi Grad i Kanton Sarajevo. Završetkom ovog projekta ćemo smanjiti velike saobraćajne gužve koje su trenutno u Sarajevu“, rekao je Pravdić.

Efendić je istakao da će izgradnjom LOT-2C Općina Novi Grad dobiti drugi spoj na koridor Vc.

„LOT-2C je bio zaboravljeni dio Sarajevske zaobilaznice, nije bio ni urađen projekat za njega. Prije nešto manje od šest mjeseci imali smo zajednički sastanak na kojem smo dogovorili da krenemo u realizaciju zadnjeg dijela zaobilznice LOT-2C. Uspjeli smo brzo voditi te aktivnosti. Ceste Federacije su raspisale tender za izvođača radova, Općina Novi Grad je riješila imovinsko-pravne odnose i u značajnom dijelu osigurali da se krene sa izgradnjom. LOT-2C zapravo predstavlja početak sarajevskog gradskog autoputa“, kazao je Efendić.

Projekat izgradnje LOT-2c vrijedan je nešto više od 9,5 miliona konvertibilnih maraka (KM). Prva faza izgradnje LOT-2C predstavlja dionicu od krajnje tačke vuijadukta Briješće u dužini od oko 600 metara i objekt „Pergola“ koji prelazi preko željezničkih kolosijeka u dužini od 130 metara. Za ovu fazu ishodovana je građevinska dozvola, a cijela dionica će se graditi u punom profilu brze ceste. Druga faza predstavlja dionicu između objekta „Pergola“ do spoja sa Ulicom Safeta Zajke, gdje je predviđen kružni tok. Dužina ove dionice, zajedno sa kružnim tokom, je 450 metara. Ekspropijacija za ovu dionicu je u toku, a građevinska dozvola biće izdata po završetku radova. Ukupna dužina LOT-2C je oko 1,2 kilometra.

Rok završetka radova je sedam mjeseci, prva faza izgradnje trebala bi biti završena za pet mjeseci, a druga za dva mjeseca. Izgradnja će početi u maju 2016. godine, a trebala bi biti završena u novembru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.