Školske ekskurzije u korist djece ili turističkih agencija?

Vijesti 30. apr 201617:00 > 18:56
N1

Dolazi vrijeme ekskurzija. S euforijom đaka, kod roditelja se stvara dilema hoće li moći finansirati ekskurziju, a kod nastavnika hoće li sve proći kako treba. Sigurnosni i finansijski aspekt su razlozi zbog kojih se sve manji broj škola odlučuje za ekskurzije u inostranstvu.

Ekskurzije koje su podrazumijevale obilazak atraktivnih evropskih destinacija i lud provod za većinu škola polako postaju prošlost. Loša ekonomska situacija, ali i zahtjevniji sigurnosni propisi pod izgovorom patriotizma domaćim destinacijama, pored sve brojnijih stranih turista, dovode i školarce.

Odlukom, koju je Vlada Kantona Sarajevo donijela početkom godine, osnovci će za izlete, ali i ekskurzije biti ograničeni samo na područje BiH. S druge strane, srednjoškolcima će za ekskurzije i dalje ostati najzanimljivije destinacije kao što su Mađarska, Italija i Španija, ali to će značiti veću odgovornost za nastavnike i skuplji aranžman za roditelje.

Tokom godina broj zahtjeva osnovnih škola za ekskurzije u inostranstvu rapidno je opadao. Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo srednje škole nisu obavezne tražiti saglasnost za destinaciju, ali jesu obavezni poštovati jasna uputstva i obaveze.

Sve odredbe koje se tiču sigurnosnog aspekta, od preventivnih, upoznavanja roditelja i djece sa rizicima, škole to rade temeljito jer znaju kakvi sve rizici postoje, voditi negdje tuđu djecu nije nimalo bezazleno i bezopasno, tako da se pripreme obavljaju tokom cijele godine sve do polaska na ekskurziju“, izjavila je Edina Pašić, ministarstvo obrazovanja KS.

Izmjena pravilnika o odlasku na ekskurzije regulisala je i način uplate aranžmana kako bi se spriječile malverzacije. Korupcija, kažu u sindikatu obrazovanja, nigdje nije iskorijenjena, pa neće ni ovdje. Postoje nemoralne ponude turističkih agencija na koje neki direktori škola i dalje nisu imuni.

Pozivamo direktore i prosvjetne radnike da ne podliježu tom pritisku, nego da cijeli taj proces bude vođen u skladu sa zakonom, vrlo transparentno, i da vodimo računa o tome šta nudimo djeci, odnosno da te ekskurzije budu edukativnog, nikako zabavnog karaktera i da one ne budu po džepu roditelja“, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Iz Vijeća roditelja kažu da je paradoksalno da roditelji kao jedini finansijeri ekskurzija, nisu konsultirani prilikom donošenja odluke kantonalne vlade.

Sada mi roditelji ne možemo odlučiti da li će naša djeca na ekskurziju u inostranstvo ili u BiH“, kazao je Admir Katica, predsjednik Skupštine Vijeća roditelja KS.

Pojedini roditelji već su se žalili da u ponudama turističkih agencija dobijaju previsoke cijene domaćih aranžmana.

Ako je jedan od ciljeva kreatora ovog propisa da se postigne masovnost učešća djece, tako da djeca sa socijalne margine dobiju pravo na ekskurziju, to nije postignuto“, rekao je predsjednik Skupštine Vijeća roditelja KS.

Pitanje je li odluka zaista podrška domaćem turizmu i jačanju patriotizma lebdi i nad ostalim školama u BiH. U Republici Srpskoj prethodno je slična odluka podijelila javnost, a i pooštrena pravila podrazumijevaju i ljekara, pa čak i roditelja na ekskurziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.