Sindikalci se okupili u Zenici: Kakva je poruka bh. vlastima

Vijesti 01. maj 201610:33 > 10:34
N1

Centralno sindikalno okupljanje predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH održava se u Zenici.

Na proširenoj sjednici Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH glavna tema su radnička prava u našoj zemlji, odnosno brojni problemi sa kojima se suočava radnička klasa.

Nakon sjednice, planirano je da glavna povorka krene prema Kamenom spavaču, a nakon toga će se okupiti na Kamberovića polju gdje će se uz kafu i grah družiti sa građanima. Kako javlja reporter N1 Boris Brezo, na zeničkim ulicama nema mnogo građana, a oko 1.000 ljudi trebalo bi se pojaviti na Kamberovića polju. 

Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH, kazao je da će predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović u svom današnjem referatu poručiti šta radnici u BiH žele od vlasti na svim nivoima.

“On će da izrazi nezadovljstvo i sve muke naših radnika. Savez samostanih sindikata će uvijek biti na strani radnika i poduzimat ćemo sve mjere. Mi ne slavimo 1. maj već na današnji dan izražavamo nezadovoljstvo. Šeljemo poruku našim vlastima da moramo svi zajedno jako i hrabro krenuti u iskorak ka više radnih mjesta i boljim pravima radnika”, kazao je Hadžić.

On je dodao da se mora prihvatiti Zakon o radu koji je na snazi i poštovati zakonske odredbe.

“Zakon o radu je rekao da se moraju usaglasiti kolektivni ugovori. Sindikat i danas poručuje da se granski kolektivni ugovori moraju potpisati, uskladiti sa novim zakonom i omogućiti bolja prava za radnike. Vlada FBih je rekla da će se novim zakonom poboljšati prava radnika”, dodao je Hadžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.