Što se zapravo dogodilo u KP domu Zenica?

Vijesti 02. maj 201617:48 > 19:13
N1

U Kazneno-popravnom zavodu Zenica jučer se odvijala prava drama. Naime, došlo je do tuče među zatvorenicima. Kako je za N1 potvrđeno u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, u sukobu je sudjelovalo šest zatvorenika. Jedan je zadobio teže, a jedan lakše tjelesne ozlijede.

“Svi pacijenti su bili van životne opasnosti i vraćeni su na promatranje u stacionar KP doma Zenica”, rekao je dr. Bakir Ismaili, Kantonalna bolnica Zenica.

Još nije utvrđeno šta je razlog sukoba, a istragu provodi dežurni kantonalni tužitelj Sanjin Kulenović.

“Dežurni kantonalni tužitelj je izašao na mjesto događaja i obavio uviđaj te se utvrđuju sve činjenice i okolnosti koje su dovele do ovog slučaja”, rekla je Mirna Poljac, glasnogovornica Tužiteljstva ZDK.

Slučaj koji je danas komentirao Anton Kasipović, ministar pravde RS, te je kazao da je u kontaktu sa Ministarstvom pravde Federacije BiH. Zamolio je za visoku profesionalnost svih u kazneno-popravnim ustanovama i zavodima, odnosno da se obezbijede mir, red i sigurnost.

“Nije dobro da se ovaj događaj iskoristi za neku eskalaciju ili netrepeljivost. Svi mi imamo svoje obveze. Pogotovo mi koji radimo u ministarstvima pravde. Mi moramo osigurati sigurnost ljudi”, smatar Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Iako su pojedini mediji i portali špekulirali o nacionalnosti sukobljenih zatvorenika, te za što služe zatvorske kazne, službenih informacija o tome za sada nema.

“Ima mnogo špekulacija o tome. Ne želim umanjiti događaj, ali ga ne želim ni predimenzionirati”, zaključio je Kasipović.

Što se zapravo dogodilo u KP domu Zenica pokazaće se tek nakon okončanja službene istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.