Poznati komičar odlučio spakovati kofere i otići iz BiH

Vijesti 02. maj 201617:55 > 19:21
N1

Za vrijeme prvomajskih praznika, radnici ali i oni koji to žele biti uglavnom konstatuju da im vlast može sve oduzeti, ali ne može ubiti duh u njima. Šta kada i oni koji su najveći kritičari sistema i stanja u državi poput teatra Alija Sirotanović, odluče da odu.

“Ja sam inače htio napisati knjigu vodič za slave da ne ideš napamet na slavu”.

Knjigu nije napisao ali jeste napravio album sa preko stotinu odbijenica. Sakupio ih je dok je tražio posao u struci. Na konkursima za profesora istorije.

“Imao sam nekih prilika ali nisu bile na častan način. Htio sam da se zaposlim normalnim putem ali nije išlo. Radio sam i u struci ali to je sve – mjenjaš trudnice”, otkrio je Dušan Jokić, AKT Alija Sirotanović.

Osnivač je Antikulturnog teatra Alija Sirotanović, humoristično-satirične trupe koja je prva dizala glas protiv izopačenog sistema vrijednosti i društvenih anomalija.

“Švabo igra najbolji fudbal, Švabo pravi najbolja auta, Švabo ima sve. Znate kako naš čovjek kaže ‘kod švabe'… gleda komšiju kako radi pa kaže ne bi tako mogao kod Švabe”.

Skečevima i šaljivim pjesmama prenose istinu i sumornu svakodnevicu na humorističan način. Bude građansku svijest kod ljudi i pune sale širom Bosne i Hercegovine. Međutim, od toga se ne živi.

Jokić pakuje kofere za odlazak u ekonomski razvijeniji svijet.

“Prva mi je nekako Austrija. Najbliža je tu pa vidjećemo. Možda sam takav potencijal da ni tamo ne uspijem. Cilj mi je da odem tamo, da nađem bilo kakav posao. Fizikalisanje ili bilo šta”, navodi on.

AKT postoji od 2003. godine. Baveći se problemima koji su jednako zastupljeni u svim zemljama bivše SFRJ od lokalnih banjalučkih stand up komičara postali su regionalno popularni.

“Sa nama je jedan humanista i stručnjak za evropska pitanja i azijske odgovore gospodin Srđan Muhalo, čovjek koji će nam odgovoriti na sva pitanja”.

Jokić se nada da će Sirotanovići i sa njegovim odlaskom opstati. Planira i u inostranstvu, kako kaže iz ugla gastarbajtera, snimati skečeve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.