Avdo Hebib za N1 o dešavanjima uoči 2. i 3. maja 1992.

Vijesti 03. maj 201609:30 > 09:43
N1

Danas se obilježava godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 1992. godine. Gost jutarnjeg programa bio je Avdo Hebib, bivši pomoćnik ministra MUP-a RBiH.

  Iz sarajevskog MUP-a saopćeno je kako će poduzeti sve mjere i radnje u skladu sa zakonom da bi obilježavanje ovog događaja proteklo bez problema. Kako je istaknuto, organizatori su ispunili sve formalnopravne uslove za organiziranje skupa.

Na pitanje koliki značaj imaju datumi 2. i 3. maj za BiH, Hebib je odgovorio da su ova dva dana veoma značajni u historiji borbe za nezavisnu BiH.

Nažalost, moram primjetiti da na dan slobode medija jedno od glasila naših vodećih printanih medija niti jednom riječi nije se oglasilo o 2. i 3. maju. To oni znaju. Koliki značaj daju danima koji su bili odlučujući za borbu za nezavisnu BiH. Da se ti dani nisu desili, ne znam da li bi ovdje sjedili danas.”

Hebib je ekskluzivno za N1 ispričao šta se desilo 1. maja

Prvog maja sam došao u Predsjedništvo BiH kod generalnog sekretara i upozorio sam ih o informaciji koju sam imao – JNA je okupirala aerodrom. Kada smo obaviješteni da je predsjednik Alija Izetbegović da je u Italiji, da je njegov avion na aerodromu kako bi nasuo gorivo, upozorio sam tada prisutne u Predsjedništvu da Alija Izetbegović ne dolazi u BiH, da je aerodrom okupiran i da ne smije doći ovamo. Nažalost nisu mu uspjeli proslijediti tu informaciju. Desilo se što se desilo. Izetbegović je došao, a onda je vraćen s aerodroma. I to je temeljito planirano. On se na svoju ruku odlučio vratiti, dao je pilotu saglasnost da se spusti na sarajevski aerodrom. Da je moja informacija došla do njega, sve bi bilo drugačije“, rekao je bivši pomoćnik ministra MUP-a RBiH.

Hebib je kazao kako se predsjednik Alija Izetbegović ponašao prilično komotno.

Bio je takav jer je osjećao da radi pravu stvar, iskreno i čestito. Zbog toga sam imao često problema s njim u vezi obezbjeđenja. Mislio je da mu niko neće ništa, iako sam ja imao dojave o mogućim atentatima na njega.

Gost Novog dana je istakao kako se daje previše značaja 3. maju i Dobrovoljačkoj ulici.

Nepotrebno se iz RS daje veći značaj i vrši se nepotrebna manipulacija sa žrtvama koje su toga dana bile tu. Nije poginulo ni sedam, već šest ljudi. Jedan vojnik s Han Pijeska, jedna djevojka muslimanka koja je radila u Komandi Armije i zadesila se tu sasvim slučajno te četiri oficira koji nisu bila iz BiH. Niko se temeljito nije pozabavio pitanjem zašto su poginula četiri visoka oficira, koja su sjedila u transporterima“, pojasnio je on i dodao:

Na naše momke je zapucano iz kolone, koja nije trebala ni postojati. Oni su prisilili Kukanjca da formiraju kolonu, iako to nije dogovoreno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.