Čubrilović: Poginuli u Dobrovoljačkoj nikome nisu bili krivi

Vijesti 03. maj 201611:05 > 11:09
N1

Delegacije i članovi porodica poginulih pripadnika JNA položile su cvijeće na Drveniji u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici gdje je život, prema navodima Tužilaštva BiH, izgubilo sedam vojnika.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je izjavio da je tužna činjenica da i nakon 24 godine nema nikakvih podataka o odgovornim za zločin koji je počinjen nad nedužnim mladim vojnicima koji su pokušali napustiti prostor po dogovoru.

Zločin je počinjen i nad Srbima i nad muslimanima i nad Hrvatima i nad Albancima. Ti ljudi nikome nisu bili krivi. Pošli su samo ispoštovati sporazum za koji je saglasnost dala Međunarodna zajednica. Želimo postaviti spomen ploču sa njihovim imenima, kao i na svim ostalim imenima gdje su počinjeni zločini, kao što se pokušalo na Kazanima. Međutim, te ploče nisu uspjele ostati ni 24 sata. To govori o nedorečenosti ove države“, kazao je on.

Čubrilović je dodao da bez priznanja nema pomirenja i napretka.

Bez toga ne znam u čemu je ukupan smisao življenja na ovim prostorima. Molim sudove i tužilaštva da odrade svoj posao i da nastavimo mirno živjeti na ovim prostorima.

N1

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, je kazao da neće biti pomirenja dok se ne procesuiraju svi koji su činili zločine, bez obzira kojoj strani pripadali.

Tu smo da obilježimo 24 godine stradanja vojnika JNA koji su tada bili jedina legalna oružana sila bivše države. U BiH se tada desio referendum zahvaljujući Bošnjačkom i Hrvatskom rukovodstvu koji je za posljedice imao rat, mimo volje srpskog naroda. 3. maja 1992. godine su 42 pripadnika JNA poginula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.