Raspisani lokalni izbori u BiH, Mostar "na čekanju"

Vijesti 04. maj 201613:54 > 13:56
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se u našoj zemlji održati u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine.

Kako su naveli, odluka CIK-a o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeta je u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Kako je navedeno na današnjoj press konferenciji, lokalni izbori ne obuhvataju Mostar jer se nisu stekli uslovi za raspisivanje izbora u gradu na Neretvi s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na izbor vijećnika u Gradskom vijeću Mostara iz 2010. godine.

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin -Dizdar, iz CIK-a su apelirali na političke stranke da što prije postignu dogovr kada je u pitanju Mostar.

Lokalni izbori u BiH će koštati oko osam miliona KM, a finansirat će ih država i općine.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine inače, birat će se devet gradonačelnika i 132 načelnika općina/opština.

Birat će se 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, te 58 skupštine opština u bh. entitetu Republika Srpska. Treba biti izabrano ukupno 140 načelnika i gradonačelnika gradova i općina/opština u BiH i to njih 78 u Federaciji BiH i 62 u Republici Srpskoj.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine birat će se i Skupština Brčko distrikta BiH, Skupština Grada Banje Luke i gradonačelnik Grada Banje Luke, te skupštine gradova Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje kao i gradska vijeća Bihaća, Tuzle, Zenice i Širokog Brijega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.