Petraeus: Nismo džaba u regiji uložili milijardu dolara

Vijesti 05. maj 201617:55 > 19:13
N1

Jedan od gostiju Sarajevo Business Foruma bio je David Petraeus, predsjednik KKR Global Instituta, bivši direktor CIA-e i čovjek koji ima bogato iskustvo u Pentagonu kao i doktorat u međunarodnim odnosima i ekonomiji.

David Petraeus u Sarajevo je nekada dolazio u ratnim okolnostima, sada se vraća kao predsjednik instituta “KKR Global Institute”. Na Sarajevo Business Forumu objasnio je tada hrabri potez ulaganjem milijardi u zemlje bivše Jugoslavije. Time je KKR, kaže, osvijetlio put i ostalima koji razmišljaju o ulaganju u regiju. Petraeus za N1 kaže da se nikada nisu sumnjali u svoju odluku.

“Odgovor je očigledan. Ne bismo uložili 1,2 milijardi dolara u zemlje bivše Jugoslavije da nismo vjerovali da će te investicije uspjeti i da će rasti, te da će vratiti više novca našim investitorima na kraju dana”, otkrio je Petraeus.

Petraeus smatra da su politička i ekonomska stabilnost, kao i transparentnost, privlačenje investicija. Da bi investitorima bilo lakše, neophodne su, kaže, istinske reforme i približavanje Evropskoj uniji. Premda BiH ima još mnogo toga da uradi, priznaje da se rezultati reformskog procesa već osjete.

“Sigurno ima još reformi koje treba provesti u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim zemljama koje nisu još članice Evropske unije, ali koje streme k tome. Jer samo pristupanje Uniji zahtjeva provođenje brojnih reformi, koje pomažu nama investitorima u tim zemljama”, poručio je on.

Premda se građanima nekada čini da BiH sporo napreduje, Petraeus je podcrtao da se često zaboravlja koliko je Sarajevo odmaklo u posljednjih dvadesetak godina. David Petraeus je predsjedatelj je KKR-ovog globalnog instituta. KKR je jedna od vodećih svjetskih investicijskih fondova vrijednosti skoro 100 milijardi dolara. Značajna sredstva uložena su i u prvu regionalnu news platformu N1, čiji je cilj, kaže Petraeus, da građanim omogući objektivno informiranje, a društvu prostor za razvoj demokratskih vrijedosti.

“N1 njeguje objektivno novinarstvo i izvještavanje zasnovano na činjenicama i istini. Tu nema mjesta za političke i stranačke uticaje. To je dobro za bilo koju zemlju i regiju, ali je posebno bitno za regiju kao što je ova, jer je u Bosni i Hercegovini bio rat. Ove zemlje prolaze tranziciju iz nekadašnjeg sistema, u demokratiju i slobodno tržište”, istakao je Petraeus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.