Savanović: Ne zaboraviti historiju radi mladih generacija

Vijesti 08. maj 201610:31 > 10:34
N1

U spomen području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje 71. godišnjice stradanja 70.000 Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac.

Iz Donje Gradine se u Novi dan javljala reporterka Anđelka Marković koja je razgovarala sa ministrom boračko-invalidske zaštite RS Milenkom Savanovićem.

Mi danas obilježavamo sjećanja i pomen na 71 godinu od genocida i holokausta nad srpskim narodom gdje je najviše stradalo srpskog stanovništva, Jevreja i Roma od Nezavisne države Hrvatske i njihovog režima. Na najstrašniji način su ubijani u logoru Jasenovac. Leševe su bacali u Savu i u kazanu kuhali leševe“, komentarisao je Savanović godišnjicu stradanja u Donjoj Gradini.

O tome koliko je osuđeno ljudi zbog zločina je kazao: “Nažalost, završetkom Drugog svjetskog rata šutjelo se i tek oko ‘90-ih se progovorilo. To je bila nit koja se dešavala od ‘45. godine pa se klica fašizma ponovila ‘90-ih kad su progonjeni Srbi“.

Rekao je i da vlade RS i Srbije rade na tome da se podigne spomen obilježje žrtvama koje su stradale.

Mi moramo znati istinu i tu našu tešku historiju i moraju da budu sa nama i u nama da se ne zaboravi, zarad mladih generacija. Mi smo tu živi koji smo svjedoci toga da ispričamo njihove priče. Komisija je procijenila da je bilo 70.000 žrtava u Jasenovcu, a naša obaveza je da uvijek spominjemo i obilježavamo i da nam se ne ponovi u budućnosti“, naglasio je Savanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.