"Hajmo bacati djecu u Savu, vidiš da nas vode u peć"

Vijesti 08. maj 201618:14 > 19:03
N1

U Donjoj Gradini danas je obilježena 71. godišnjica od zatvranja logora Jasenovac. U ovom logoru za vrijeme vladavine NDH stradali su Srbi, Jevreji i Romi. Brojem žrtava se i danas licitira.

Dobrila Kukolj je bila jedno od hiljade djece koje je iz Jasenovca spasila Dijana Budisvaljević. Odrastala je u Slavoniji, u hrvatsko-mađarskoj porodici Petrlić. Kaže nisu je odvajali od svoje djece.

“Kada smo došli na Savu mojoj majci kaže njena jetrva hajmo bacati djecu u Savu, vidiš da nas vode u peć. Moja majka je rekla nećemo. Neko će ostati živ”, sjeća se Dobrila Kukolj, Udruženje preživjelih logoraša Jasenovca.

O strahotama Jasenovca svjedoče i ovi kazani. U potkozarskom kraju do 1965. godine nije bilo regruta za vojsku, ipak brojem ubijenih se nikada nije prestalo licitirati.

Za vrijeme bivše Jugoslavije važili su istorijski podaci da je u Jasenovcu stradalo između 70 i 80 hiljada Srba, Jevreja i Roma. Danas ovdje u Spomen području Donja Gradina je brojka od 700 hiljada.

Ovaj broj je i u Deklaraciji donesenoj na petoj Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu 2011. godine u Banjaluci.

“Bilo je pokušaja da se formiraju državne komisije koje će biti neutralne i da se dođe do relevantnih naučnih podataka. Svaki taj pokušaj nije uspio”, ističe Luka Kecman, istoričar i dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Od prošle godine Srbija i RS zajednički obilježavaju ovaj dan.

Za dobre susjedske odnose svi narodi bivše Jugoslavije moraju priznati svoje mane i vrline drugih, poruka je političara.

“Ja zaista osjećam sramotu nad bilo kojim zločinom koji je bilo koji Srbin počinio ali isto očekujem da sramotu osjećaju I oni koji vodi države čiji su građani takođe počinili zločine”, mišljenja je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

Decenije iza nas govore da je zločin u Jasenovcu skrivan, smatra predsjednik RS-a Milorad Dodik.

“Ovo je mjesto najvećeg stradanja jednog naroda na Balkanu u novijoj istoriji i mjesto gdje se počinio najveći zločin po monstruoznosti i karakteru ubijanja”, zaključio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.