Pročitajte potresne detalje ubistva Arnele Đogić

Vijesti 09. maj 201613:40 > 14:00
N1 / Arhiv

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona potvrdilo je optužnicu protiv Avdije Selimovića i Muriza Brkića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo Arnele Đogić.

Pročitajte potresne detalje ubistva Arnele Đogić, djevojke čija je smrt u februaru ove godine šokirala bh. javnost.

“Dana 27.02.2016. godine, u Olovu, nakon što su se dogovorili da zajedno usmrte Đ. A., koja se prethodno duži period zabavljala sa Avdijom, i nakon prekida veze započela vezu sa drugom osobom, na što je Avdija bio ljubomoran, Avdija upravljajući vozilo, odlazi u mjesto Ceribašići-Sokolac po Brkić Muriza kojeg dovozi u Olovo.

Oni su se oko 16:00 sati, ovim vozilom dovezli na lokalitet „Čudanski krševi“ da pregledaju i „utvrde“ mjesto gdje je najpogodnije da, nakon što usmrte A., njeno tijelo sakriju. Kada su pregledali ovaj teren, odvezli se nazad u Olovo u kafić  gdje su konzumirali alkohol, a zatim se odvezli do mjesta zvana „Brda“ gdje je Muriz izašao iz vozila i ostao čekati dok se Avdija u Olovu nađe sa A. i istu poveze u dogovoreni pravac gdje ga je Muriz čekao.

Kako se Avdija po prethodnom dogovoru putem Facebooka, oko 18:30 sati našao sa A. ispred zgrade u Olovu, a ona je sjela u njegovo vozilo na zadnje sjedište, krenuo je u pravcu mjesta gdje je Muriz čekao da Avdija doveze A. Kada se dovezao se do mjesta zvana „Brda“, zaustavio je vozilo u koje je Muriz ušao i sjeo na mjesto suvozača. Odmah se obratio Avdiji riječima: „Avdija, hoćemo li sada“, na što je Avdija vozeći prema mjestu „Čudanski krševi“ odgovorio: „Odmah“, nakon čega je Muriz između prednjih sjedišta prešao na zadnje sjedište i odmah A. počeo zadavati udarce zatvorenim pesnicama u predjelu glave, na što je A. zajaukala: „Joj, Avdija“ i plačući molila: „Nemoj, molim te“.

Avdija je u momentu dolaska na mjesto zvana „Velika krivina“ zaustavio vozilo, izašao iz istog, zapalio cigaretu, pa nakon ispušene pola cigarete, iz gepeka vozila izvadio PVC uže za vezanje „bala“ sijena, otvorio vrata vozača i mobitelom osvijetlio prostor u vozilu gdje je vidio da Muriz sjedi na A. koja je bila u ležećem položaju bočno sa glavom naslonjenom na prozor lijeve strane vozila, rukama stezao oko vrata, zadavši joj povrede u vidu preloma nosne kosti, preloma lijevog do središnjeg dijela tijela donje vilične kosti uz izbijanje prvog gornjeg desnog centralnog sjekutića i razderinom sluznice i mišića prednjeg dijela gornje strane jezika, te snažnim pritiskom koljena na prednju stranu grudnog koša zadao prelom grudne kosti sa racjepom tkiva gornje strane desnog i donje strane lijevog režnja jetre. Zatim su joj uže vezali preko usta stežući joj jezik i donji lobanjski dio glave da ne bi mogla zapomagati.

Nakon toga je Avdija vozilom nastavio kretanje prema mjestu „Čudanski krševi“ i dok je upravljao vozilom, jednom rukom je „rovio“ po džepu A. kaputa iza svog sjedišta i iz istog izvadio njen mobitel, saobraćajnu, ličnu, vozačku, kreditnu karticu i novca oko 190 KM.

Dovezavši se do utvrđenog mjesta „Čudanski krševi“, Avdija zaustavlja vozilo, obaraju mjesto suvozača i preko njega izvlače A. iz vozila, bacaju je potrbuške na zemlju. Tada Avdija iz vrata vozila uzima nož dužine sa drškom oko 15 cm, isti daje Murizu govoreći: „Uradi to da ne ostane živa“, pa dok je A. ležala licem prema zemlji, Muriz joj je lijevom rukom zadigao glavu za kosu i snažno stojeći iznad nje, ovim nožem joj zadao smrtonosne životne povrede u vidu reznih rana i ubodina i to: najmanje 7 (sedam) reznih rana u vidu duboke rezne rane – klanje prednje strane središnjeg dijela vrata u dužini oko 12 cm, usljed čega je iskrvarila i preminula.

Nakon toga Muriz je rekao: „De posvijetli, izbo sam je“ što je Avdija i učinio, vidjevši kako joj Muriz i dalje drži glavu za kosu, govoreći: „Zbo sam je, nema ništa od nje“. Avdija je još rekao: „Hajmo je sad baciti sa litice u potok“.

Nakon što su je na ovako okrutan način usmrtili, Muriz je uzeo za ruke, a Avdija za noge. Tada je Murizu u rukama ostao njen svučen kaput koji je Muriz bacio niz liticu, a zatim je ponovo uzimaju za ruke i noge i snažno bacaju niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Usljed pada na njenom tijelu nastaju posmrtni prelomi.

Njih dvojica zatim sjedaju u vozilo i vozeći prema Olovu, Avdija zaustavlja vozilo i u rijeku Stupčanicu baca nož, a u toku vožnje iz A. mobitela vadi karticu, mobitel lomi rukama i baca u granje, nastavljajući vožnju do naselja Solun gdje Muriz u prodavnici kupuje cigarete i četiri piva koja piju tokom vožnje. U mjestu Čunište izlaze iz vozila, peru ruke, bacaju maramice kojim su brisali ruke, nastavljaju vožnju prema Carevoj Ćupriji, na kom dijelu puta Avdija iz vozila izbacuje A. ličnu kartu, a na mostu u Carevoj Ćupriji u rijeku bacaju A. ostale dokumente.

Dolaskom u Carevu Ćupriju odlaze u kafanu „San Remo“ gdje su uz živu muziku pili, pjevali, igrali, plaćali piće gostima, naručivali pjesme i tako trošili A. novac sve do 23,30 sati kada su napustili kafanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.