FOTO| Šta otkrivaju detalji afere Panama Papers u BiH

Vijesti 09. maj 201620:38 > 20:45
N1

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je bazu podataka sa imenima osoba i firmi koji su se pojavili u dokumentima advokatske firme Mossaca Fonsece, odnosno u aferi Panama Papers.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Među bh. državljanima su Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini, saznaje N1. Kako nam je potvrđeno, među dokumentima advokatske firme Mossac-Fonseca i ime izvjesnog Edina Smajića za kojeg još uvijek nisu utvrđeni detalji.

Također, među kompanijama iz BiH koje se spominju u bazi podataka Panama Papers nalaze se firme Jakšić Vid i Alumina Birač AD Zvornik.

Edin Smajić je (bio) dioničar kompanije Easter Energy Consulting Limited koja je registrovana na adresi u Hangzou u Kini.

Nedim Uzunović prema podacima iz 2015. godine je (bio) dioničar u kompaniji Serreta Investing Inc. koja je registrovana u Tel-Avivu u Izraelu.

Također prema podacima iz 2015. godine Amel Kovačević je (bio) dioničar u kompaniji Green Energy Group Limited registrovanoj u Londonu u Velikoj Britaniji. 

To što neko posjeduje offshore kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Da li su izbjegavali plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo, još uvijek nije utvrđeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.