Gradonačelnik Londona nema planove za dolazak u Srebrenicu

Vijesti 10. maj 201614:50 > 14:53
AFP

Sadiq Khan, novoizabrani gradonačelnik Londona, prema najavama pojedinih bh. medija, trebao bi doći 11. jula u Srebrenicu na 21. godišnjicu genocida u tom bh. gradu i ukop žrtava. Kontaktirali smo Khanov ured u Londonu.

Trenutno ne postoje planovi za posjete gradonačelnika u julu”, kazala je za N1 Sam Hart, šefica Ureda za odnose s javnošću gradonačelnika Londona.

Dolazak Khana u Srebrenicu nije mogao potvrditi ni Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice.

”Niko nas nije zvao da najavi dolazak gospodina Khana. Mi smo tu informaciju saznali iz medija i nije bilo nikakavih razgovora s njegovim saradnicima”, kazao je Duraković za našu televiziju.

Do ovog trenutka za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 72 žrtve, a identificirano je još 97. Osim tog broja još oko 200 slučajeva je u fazi obrade.

Član laburističke stranke Sadiq Khan izbaran je za gradonačelnika Londona na izborima održanim krajem protekle sedmice čime je postao prvi musliman na čelu britanske prijestolnice.

Sin pakistanskoga imigranta, vozača autobusa, dobio je 1.310.143 glasa, dok je njegov glavni suparnik, konzervativac Zak Goldsmith, sin milijardera Jimmyja Goldsmitha, dobio 994.614 glasova.

“Neki od vas ne znaju, ali odrastao sam u socijalnim stanovima nedaleko od ovog mjesta. Tada nisam ni sanjao da ću stajati ovdje kao gradonačelnik”, rekao je Khan u izbornoj noći. 

Dijete je useljenika iz Pakistana. Otac mu je bio vozač autobusa, majka krojačica. Svoje skromno podrijetlo Khan ne skriva. Njim se ponosi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.