Panama Papers: Sumnjive transakcije direktora Bosnalijeka

Vijesti 10. maj 201619:11 > 20:19
N1

Stigle su prve reakcije onih iz BiH koji se nalaze u bazi podataka su aferi Panama Papers. U dostupnim komentarima negiraju bilo kakve ilegalne poslove. Među bh. državljanima su Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka, Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini, izvjesni Edin Smajić i Edin Zeković.

Nedim Uzunović firmu Serreta Invest Limited osnovao je 2009. godine na Britanskim djevičanskim otocima u vrijeme dok je bio direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji. Pojavljuje se kao direktor i vlasnik firme. Firma ima svoju poslovnicu u BiH na čijem je čelu navodno njegova supruga. Čime se bave ove firme, nismo doznali iz šturog odgovora za agenciju Fena. Za naša pitanja ostao je nedostupan.

“Istakao bih da offshore kompanije nisu same po sebi nelegalne. Stoga je vrlo neozbiljno kompanije i imena osoba stavljati u kontekst nelegalnosti na način kako je učinjeno. Ovom prilikom ističem da su sve aktivnosti koje sam obavljao i obavljam u skladu sa zakonom.
Bosnalijek sa kompanijom Seretta Investments Limited nikada nije imao bilo kakav poslovni odnos”, kazao je Uzunović.

Odbio odgovoriti istraživačkom timu

“Da li je ta firma sklapala neke poslove sa Bosnalijekom, to ne znamo, ali znamo da je čitav niz ugovora koji je sklopljen kada je on bio direktor predstavništva bio sumnjiv i da je postojao cijeli niz transakcija za koje nije postojala popratna dokumentacija. Kao direktor firme koja je dijelom u vlasništvu države, država bi trebala biti upoznata da njihov direktor ima privatnu firmu, trebala bi znati čime se firma bavi, kako bi se izbjegao eventualan sukob interesa. Na Uzunoviću je da odgovori šta radi firma na Djevičanskim otocima i ova u Sarajevu koju ima”, kazala je za N1 Miranda Patručić iz Centra za istraživanje korupcije i organiziranog kriminala (OCCRP), partnera ICIJ-a.

Uzunović je odbio odgovoriti istraživačkom timu koji mu je dva puta poslao dopis. Podsjetimo da ovo nije prvi put da se Uzunović dovodi u vezu sa sumnjivim transakcijama. U krivičnoj prijavi koju je protiv njega 2013. godine podnio tada resorni ministar Erdal Trhulj poziva se na brojne nezakonite ugovore koje je utvrdila i revizorska kuća Price Waterhouse Coopers, a koju su samo u godini kada je revizija provedena Bosnalijek koštali oko milion eura.

Na čelu predstavništva u Rusiji Uzunović je bio od 2005. do 2012. kada je dobio otkaz. Vraćen je kao predstavnik Hadena koji će otkupiti maksimalan paket dionica od 29,9 posto a nakon toga biti postavljen i za novog direktora, koji je danas izbjegao odgovore.

Na listi koja je jučer objavljena navode se i imena Edina Smajića inače profesora na Burch univerzitetu ali i Amela Kovačevića, nekadašnjeg ambasadora BiH u Kini koji je pred kraj svog mandata osnovao firmu koja je prema saznanjima istraživačkog tima sklapala ugovore na energetskim projektima gdje je Kovačević bio konsultat. U odgovoru medijima Kovačević je kazao da je iz znatiželje osnovao firmu s Edinom Smajićem u Hong Kongu radi poreza, no da firma nikada nije imala otvoreni račun.

Spisak nije konačan

“Ne znam za firmu u Hong Kongu. U dokumentima koje imamo navodi se firma iz Samoe. U tom periodu kada je firma poslovala Mossaca-Fonsece je više puta kontaktirala sa njegovim predstavnikom tražili su dodatne informacije, tako da su u jednom trenutku slali kopiju njegovog pasoša, izvore njihovih prihoda. Da li je ta firma samo osnovana, pretpostavljam da ne, jer ne bi bilo potrebe da se dalje komunicira sa Mossac-Fonsecom da je to samo bio slučaj”, kazala je Patručić.

U Panama dokumentima spominje i bivši nogometaš koji ima bh. državljanstvo Edin Zeković i to kao posrednik Z.E.T.A Las Americas, koja je osnovana u januaru 2013. godine na Panami.

Kao njen zastupnik, Zeković je također prijavio mjesto prebivališta na Panami. U dokumentima objavljenim u sklopu Panama Papersa jasno je da je ta kompanija još uvijek aktivna.

Na listi se od ranije nalaze zvornička kompanija “Alumina” i Vid Jakšić iz Zvornika. Ipak, treba napomenuti da ovo nije konačni spisak za BiH, već rezultat prvobitne pretrage, dok će ostala imena biti objavljena nakon detaljnijeg pretraživanja. Na listi se nalaze i imena nekih dioničara, ali interni dokumenti i e-mailovi nisu objavljeni.

U Tužilaštvu BiH danas nisu željeli odgovoriti dokle je došla istraga u vezi Bosnalijeka i kupovine dionica, dok su o Panama dokumentima potvrdili tek da prate situaciju. U Federalnoj vladi s druge strane nije stigao nikakv odgovor u vezi Bosnalijeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.