Popis stanovništva: U iščekivanju novog roka

Vijesti 11. maj 201619:49 > 20:00
N1

Sjednica Centralnog popisnog ureda održana je danas u Sarajevu, a kako su večeras kazali Adil Osmanović i Velimir Jukić, očekuje se nova promjena roka objave rezultata popisa stanovništva, a ideja je da to bude do kraja 2016. godine.

Sjednica je trajala više od tri sata i nije donijela mnogo toga novog. I dalje nema datuma objave rezultata popisa…

”Nisam osjetio da ima nekih pomaka. Bio je prijedlog da se pomakne datum objave rezultata popisa stanovništva, da to bude kraj 2016. godine. Smatram da ipak treba utvrditi jedinstvenu metodologiju obrade podataka pa onda vidjeti koliko treba da se obrade podaci. Postoji inicijativa Agencije za statistiku da se produži taj rok. Kako će Vijeće ministara BiH reagovati vidjećemo, a ponavljam da se može razgovarati o novom roku tek kad se utvrdi metodologija obrade podataka. Česta praksa u BiH je da odluke donosimo u posljednjem trenutku. Treba se nadati da će Agencija za statistiku u posljednjem momentu povući neke poteze. Zakon je jasan, entitetski zavodi za statistiku učestvuju u izradu, a konačnu odluku o utvrđivanju je na Agenciji za statistiku BiH”, kazao je po okončanju sjednicu Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH (BHAS), kazao je da će rješenje sigurno biti pronađeno. Potcrtao je da će sve aktivnosti biti organizirane u skladu sa zakonima…

”Mi smo u ovom vremenu tražili određena rješenje, a ono što je ostalo neusuglašeno, naći ćemo rješenje. Očekujemo da produže rok i mi ćemo taj rok ispoštovati. Agencija ima svoje utvrđene ovlasti i ona će u skladu s tim postupati. O ostavci nisam razmišljao, četiri mjeseca sam na dužnosti i odgovorno radim svoj posao. Morat ćemo u ovakvim uvjetima donijeti odluke o metodologiji iako se to trebalo uraditi prije popisa. Kažem, hoćemo, donijet ćemo odluke i objaviti rezultate popisa. Ne želim komentirati šta je bilo prije mog dolaska, uvjeren sam da ćemo naći rješenje i da ćemo završiti posao”, rekao je Jukić.

Podsjećamo, rok za objavu rezultata popisa ističe 1. jula 2016. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.