Protest feministkinja u Sarajevu: Puljić uvrijedio žene

Vijesti 12. maj 201615:31 > 15:32
Fena

Manja grupa feministkinja u četvrtak je u Sarajevu izrazila nezadovoljstvo istupom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića optuživši ga da je uvrijedio žene pa su na na ulazna vrata nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu izvjesili nekoliko listova papira s porukom "Je suis štraca".

Aluzija je to na poruku koju je kardinal Puljić prenio tokom propovjedi predvodeći nedavno misu u Arbanasima kod Zadra. Internetski portali prenijeli su kako je on tada izjavio kako bi se žene trebale suzdržavati tjelesnih iskušenja prije braka upozorivši u protivnome riskiraju da ih se promatra kao “štrace”.

Kardinal Puljić upotrijebio je kolokvijalni izraz kakav se rabi u Dalmaciji i uglavnom se odnosi na žene lošega morala.

“Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u posljednje vrijeme, kako bi iskušale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace”, citat je izjave kardinala Puljića kakav se pojavio na internetu.

Grupa sarajevskih feministkinja zbog toga se odlučila na proteste pa su zamaskirane izvjesile svoj odgovor vrhbosanskom nadbiskupu kakav su smatrale priličnim.

Demonstrantice drže kako si niko, a posebice ne vjerski poglavar ne bi smio dopustiti nazivati žene pogrdnim imenima.

Njihovi posteri uklonjeni su ubrzo nakon što su postavljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.