Reis Kavazović predvodio dženazu za 13 žrtava u Veljacima

Vijesti 12. maj 201615:47 > 16:05
Anadolija

U Memorijalnom centru i šehidskom kompleksu Veljaci danas je klanjanja dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 13 bratunačkih Bošnjaka ubijenih u proteklom ratu.

Dženazu-namaz je predvodio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a današnjem ispraćaju je prisustvovao veliki broj građana, predstavnici nevladinih organizacija kao i poslanik u državnom parlamentu BiH Sadik Ahmetović, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić te načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković i predstavnici opštine Bratunac.

Ramiz Salkić je kazao kako je za njega svako obilježavanje, svaka dženaza novo prisjećanje koje izaziva teskobu.

„Teško je ovdje biti. Danas se sjećamo naših najmilijih i sam sam izgubio braću, ali i bio u logoru. Pomalo je teško što nema više zvaničnika. Problem je što nema pokajanja, da bi se krenulo dalje, da bi gledali u budućnost“, rekao je Ramiz Salkić.

Najstarija danas ukopana žrtva je Fatima Osmanović koja je ubijena u 90. godini života, a najmlađi je Hasmir Salihović koji je ubijen kada je imao 17 godina.

Fatima Osmanović je odvedena iz svog sela Magašići u Kravicu u maju 1992. godine od tada joj se gubi svaki trag. Njeni posmrtni ostaci su pronađeni za vrijeme poplava prošle godine. Danas je kraj njenog mezara bila njena kćerka Ćima Musić.

Anadolija

„Žalosno je, šta da kažem, izgubila sam majku, braću, bratiće, mnogo“, kazala je Ćima Musić.

Mirza Suljić je danas ukopao brata Mirfeta Suljića koji je te 1992. godine imao 20 godina. Mirfet Suljić je 1992. godine odveden iz svoje porodične kuće, njegov brat je čuo da je pretučen i mučen prije nego što je ubijen. Tada šenaestogodišnjak Mirza je i sam prošao kroz torturu dok nije razmijenjen,kako kaže, danas živi u Njemačkoj, a 24 godine je čekao da ukopa brata.

„Živiš u neizvjesnosti, gdje god se koja grobnica otvori čekaš informacije, gdje god se nešto pronađe pokušavaš da saznaš, nadaš se… Evo barem je nešto nađeno da imamo gdje da dođemo na mezarje. Ja sam imao sreću da izađem sa 16 godina i ja sam tučen, maltretiran od svojih komšija koje znam“, ispričao je Mirza Suljić.

Kadić Nerminu je ekipa AA zatekla kod tabuta njenog brata, koji je imao 18 godina kad je poginuo.

„Ovde mi je brat, imao je 18 godina kad je poginuo“, izjavila je Kadić Nermina.

S teritorije Bratunca dosad je identifikovano 397 žrtava, od čega je njih 296 ukopano u Veljacima, a ostatak na mjesnim mezarjima. Kao nestale osobe vode se još 603 bratunačka Bošnjaka.

Za ratne zločine u Sudu BiH osuđen je samo Najdan Mlađenović i to na tri i pol godine zatvora, dok je u Haškom tribunalu na deset godina osuđen Miroslav Deronjić zbog ubistva 65 civila iz mjesta Glogova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.