Toperich: Privatni sektor treba biti lokomotiva BiH

Vijesti 16. maj 201608:58 > 09:17
N1

Centar za transatlantske odnose pri Johns Hopkins SAIS Univerzitetu i Američko-bosanska fondacija organizuju konferenciju: „Izgledi za napredak – Vizija 2020 za BiH“ koja će se održati 16. i 17. maja, 2016. godine u Hotelu Evropa u Sarajevu.

Konferencija će okupiti predstavnike državnih i entitetskih ministarstava, parlamenata, pravosudnog sektora, političkih stranaka, privrednih komora, kompanija, malih i srednjih preduzeća, univerziteta, nevladinih organizacija i medija.

Namjera je nastaviti diskusiju o izgledima za socijalno-ekonomske reforme i njihovu provedbu kroz razvoj malih i državnih preduzeća, poboljšati konkurentnost, a govorit će se i o suzbijanju korupcije i reformama u zdravstvu.

Cilj je pružiti priliku svim sudionicima u ovom procesu da se uključe u aktivnu diskusiju i pomognu u stvaranju zajedničke vizije 2020 za Bosnu i Hercegovinu.,

Ovo je projekat koji je kontinuiran. Pozitivne poruke koje stižu iz BiH mi lansiramo u svijet, kao npr. u u američkim medijima. Ovdje je cijeli staff SAIS-a koji će razmotriti šta je učinjeno, a šta tek predstoji za BiH. Stvaranje imidža je jedna od naših smjernica i na taj način želimo pomoći BiH u ovom talasu reformi“, kazao je Sasha Toperich, viši saradnik CTR SAIS.

On je kazao da se u BiH stvare rade u posljednji čas, što je boljka na cijelom balkanu.

Mnogo je improvizacije u klaustrofobičnom društvu, jer se određeni cijeli projekti blokiraju u trenutku kada ga jedna strana ili jedna grupa ljudi odluči stopirati“, mišljenja je Toperich.

On je naglasio da privatni sektor treba biti neopterećen i lokomotiva BiH.

Javni sektor će morati proći kroz radikalnu reorganizaciju, a pod tim mislim na odlaske u prijevremenu penziju, otkaze…“, rekao je Toperich i dodao da SAIS sarađuje sa svim nivoima vlasti BiH.

Nije lako dati afirmativnu vijest medijima u međunarodnoj zajednici, a mi radimo na tome“, dodao je Toperich i otkrio da će nagradu SAIS-a dobiti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Što se tiče reformi u zdravstvu, Toperich je kazao da one nose milionske gubitke u BiH.

Akcize će opteretiti građane, taksiste.. taj lančani ciklus kreditnih stopa i opterećenosti građana je zbog nemara i neprovođenje reformi koje traju 10 godina. Što se tiče korupcije, visoki savjetnik Ministarstva pravde iz SAD-a, koji se bavi pitanjem procesuiranja visokih dužnosnika zbog korupcije po svijetu, je s nama.

Mak Kamenica, izvršni direktor Bosansko-američke fondacije, je kazao da je američka podrška u BiH.

Imamo i pismo podrške potpredsjednika Joea Bidena, koji podržava reforme i procese u BiH, kao i panele ove konferencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.