N1 dobitnik 'Nagrade za podršku ljudskih prava LGBT osoba'

Vijesti 17. maj 201609:31 > 09:40
N1

Sarajevski otvoreni centar u okviru programa za Maj - mjesec ravnopravnosti LGBT osoba u BiH, a povodom 17. maja koji se širom svijeta od 2005. godine obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, pored mnogobrojnih aktivnosti, ove godine po drugi put dodjeljuje Nagradu za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u BiH.

Tim povodom gošće jutarnjeg programa N1 televizije bile su Emina Bošnjak, rukovoditeljica programa Sarajevskog otvorenog centra, novinarka Kristina Ljevak i Tatjana Sekulić, izvršni producent multimedije N1.

Prije 26 godina, 1990. godine, homoseksualnost je uklonjena s liste poremećaja i to je bitan dan, koji se simbolično obilježava u mnogim država državama i Evropskom palamentu. Nadam se da će BiH, kao država, prihvatiti ovaj datum i zvanično ga obilježiti“, kazala je Emina Bošnjak.

Rukovoditeljica programa Sarajevskog otvorenog centra je ovom prilikom dodijelila nagradu N1 televiziji kao mediju koji je na profesionalan i etički način izvještavao o LGBT temama.

Nagrada se dodjeljuje od 2015. godine za trud svih onih koji su doprinjeli da se poštuju prava LGBT osoba. Čast mi je da ovu nagradu mogu uručiti N1 televiziji. Ova nagrada je motivacija da N1 nastavi uspješan rad“, rekla je Bošnjak.

U ime N1 televizije nagradu je primila Tatjana Sekulić, izvršna producentica multimedije.

Zahvaljujemo se na nagradi. Ova nagrada je znak da N1 objektivno i profesionalno obavlja svoj posao, te da radimo na unaprijeđenju ljudskih prava, kako LGBTQ osoba tako i ljudskih prava svih onih koji su ugroženi.”

N1

Emina Bošnjak je nagradu dodijelila i Kristini Ljevak, koja je saradnica Sarajevskog otvorenog centra već 10 godina.

Saradnica sam na temama vezanim za analizu medijskih sadržaja kada je riječ o izvještavanju o LGBT temama. N1 nije čekao serviranje teme. Inače, to mediji očekuju od civilnog sektora, kao da ne moraju napraviti nikakav napor, već trebaju dobiti sve na gotovo”, istakla je Ljevak.

Tatjana Sekulić je istakla da nije jednostavno raditi takve teme.

Društvo ih i dalje ne prepoznaje, a tim osobama je teško izaći u javnost i razgovarati s novinarima zbog straha kako će biti predstavljeni u medijima i načina na koji će biti prezentirano ono što žele reći, ali i zbog straha od reakcije javnosti.

Bošnjak je kazala da ekonomska i socijalna situacija u BiH doprinosi tome da sve veći broj LGBT osoba želi otići iz BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.