Yee: Nismo zadovoljni brzinom procesa reformi u BiH

Vijesti 17. maj 201611:21 > 11:22
N1

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Sjedinjenih Američkih Država Hoyt Yee kazao je danas u Sarajevu da je SAD opredijeljen da podrži BiH na njenom evropskom putu.

Također, poručio je da SAD želi da BiH dođe do nivoa razvoja kao što to čine zemlje regije posebno u smislu pridruženja EU i NATO-u.

– Uz naporan rad zemlje Balkana mogu napredovati na evroatlantskom putu. Nismo zadovoljni brzinom procesa reformi u BiH, potrebno je da se one odvijaju brže – smatra Yee.

Podvukao je da SAD podržava BiH u približavanu NATO-u, za šta je potrebno poduzeti korake poput knjiženja vojne imovine.

Ukoliko BiH to uradi doći će do aktivacije MAP-a, dodaje Yee, ali ništa ne sprečava BiH da i sada sarađuje s ovim savezom.

Istaknuo je da ukoliko su bh. lideri spremni raditi na ispunjenju uvjeta za NATO saveznici će odgovoriti pozitivno.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack istaknula je da je BiH sada u trenutku kada su brojni reformski procesi došli do svog cilja, a sada je važno da se kreće u sljedeću fazu provođenja reformi.

Dodala je da SAD ni u kom smislu nije organizirao proteste u Banjoj Luci, ali da podržavaju da građani mirnim putem izražavaju svoje mišljenje no bez govora mržnje.

Na zajedničkoj pres-konferenciji Yee i Cormack naglasili su da su zadovoljni usvajanjem entitetskih zakona o radu te nekim tehničkim reformama i adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

No, SAD očekuje da se nađe rješenje za pitanje održavanja izbora u Mostaru te su pozvali bh. lidere da nađu rješenje za to pitanje da bi izbori bili održani ove godine.

Važno je, istaknuli su, ubrzati pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te napraviti pregled odbrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.