Advokat tvrdi: Nema pranja novca u slučaju Pavlović i ostali

Vijesti 18. maj 201611:28 > 11:31
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek provodi istragu u slučaju protiv Slobodana Pavlovića, Pere Lazića, Ljiljane Gavrić i Blage Blagojevića u vezi sa tri krivična djela u procesu davanja kredita Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju .

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su Pavlovića i ostale 11. februara po nalogu Tužilaštva BiH koje ih sumnjiči za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Nakon hapšenja, navedena četvorka je puštena uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH je zatražilo vještačenje izuzete dokumentacije u ovom slučaju i vještak finansijske struke ove sedmice je poslao nalaz na adresu Tužilaštva. 

Kako je za N1 kazao advokat Slobodana Pavlovića Miodrag Stojanović koji je imao uvid u nalaz vještaka, nema tragova pranja novca, ali ima mnogo proceduralnih grešaka koje mogu biti prekšaj ili privredni prestup. 

“Vještak nije mogao doći do podatka da je tu ubačen neki Dodikov novac”, dodao je advokat Stojanović. 

“Tužilaštvo BiH rad svoj posao mi svoj posao. Mjere su ublažene i svi optuženi mogu da se kreću po Bijeljini. Pošto Slobodan Pavlović insistira da ode do SAD-a da bi mogao da se liječi jer ima zakazane preglede, mi smo podnijeli zahtjev da ga puste na 20 dana uz garanciju za koju smo ponudili njegovu kuću koja je procijenjena na 300 ili 400 hiljada KM. U ovom trenutku, Sud treba da donese odluku”, kazao je Stojanović za N1.

On se obratio i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu da se u ovaj proces uključe jer je Pavlović američki državljanin.

“Svakako ću ići sa prijedlogom ukidanja mjera kada bude druga kontrola pritvora, a to je 13. juna”, kazao je Stojanović te dodao da se nada da suđenja neće ni biti kada je u pitanju pranje novca u odnosu na osumnjičenu četvorku.

“Nema dokaza za takvo nešto”, tvrdi Stojanović. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.