Obilježena 24. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Mostini

Vijesti 19. maj 201615:37 > 15:39
Anadolija

Na lokalitetu Mostina kod Čajniča obilježena je 24. godišnjica stradanja bošnjačkog naroda sa područja opštine Čajniče.

Porodice ubijenih Čajničana položile su cvijeće pored devastiranog Lovačkog doma na Mostini, koji je početkom rata u BiH pretvoren u logor i u kojem je u maju 1992. godine ubijeno 42 civila prethodno zarobljenih u gradu i okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.

Cvijeće su položili i federalni ministar za izbjeglice Edin Ramić, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić i drugi.

Hanka Jelašković je na Mostini izgubila oca Mehmeda Fazlagića.

“Do zadnjeg dana je radio u Stakorini, i tog dana je došao i rekao nam da mora otići u krizni štab da donese potvrdu da nema oružja, jer mu nisu dali da kupi brašno. Došao je kući da se pozdravi s nama, ostavio lične stvari i sa sobom poveo sestru, koja je imala devet godina, kako bi se bar ona vratila ako mu se šta desi. Došli su do grada i tamo su ga dvojica uhvatila i ubacili u neku prostoriju govoreći kako ga treba zaklati”, ispričala je Hanka Jelašković.

Oca više nije vidjela, a kasnije je saznala da je najprije bio zatočen u Čajniču, a potom je prebačen na Mostinu.

“Do danas nismo pronašli njegove pomrtne ostatke. I poslije toliko godina, svi šute i ne žele o tome da govore”, dodala je Hanka.

Potresne priče većine Čajničana, koji su danas rasuti po Bosni i van nje, slične su. Porodice čine jedino što mogu, čuvaju sjećanja na svoje najmilije, do vremena kada će neko otkriti gdje su njihovi posmrtni ostaci i ko su počinioci ovog i drugih zločina na području Čajniča.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Treću godinu zaredom mi obilježavamo godišnjicu stradanja našeg naroda na ovom lokalitetu, na ovom zloglasnom mjestu Mostina. Nažalost, ovdje su ljudi dovođeni bez ikakvog valjanog razloga. Tu su i fizički i psihički maltretirani, mučeni i na kraju na najsvirepije načine ubijeni. Ovdje je u jednom trenutku na težak, svirep, zločinački način likvidirano preko 42 pripadnika bošnjačke nacionalnosti, građana opštine Čajniče. Do sada je pronađeno 30 tijela, oko 12 tijela još nije, porodice tragaju za njima”, rekao je potpredsjednik Skupštine opštine Čajniče Izet Alihodžić.

Zbog ratnog zločina na Mostini do danas su osuđeni Milun Kornjača na sedam godina i Milorad Živković na pet godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.