Zenica: Komemoracija povodom smrti Husejina Smajlovića

Vijesti 22. maj 201616:54 > 16:55
www.zenicablog.com

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović preminuo je 21. maja 2016. godine u 65. godini života, a povodom njegove smrti danas je održana i komemoracija u Velikoj sali Gradske uprave Zenice.

Vijest o smrti gradonačelnika Zenice jutros je potvrdio Općinski odbor Stranke demokratske akcije Zenica, čiji je potpredsjednik bio Smajlović, kao i član Predsjedništva SDA BiH.

Komemoraciji su prisustvovali brojni predstavnici političkog, društvenog, sportskog i kulturnog života kao i brojni predstavnici udruženja te načelnici i gradonačelnici drugih općina i gradova u BiH.

Selver Keleštura, predstavnik Uprave i institucija Grada Zenice i saradnik gradonačelnika Zenice obratio se na komemoraciji svim prisutnima te rekako kako je iza Smajlovića ostala velika praznina: 

“Kazati bilo šta što bi čovjeka u ovakvom trenutku moglo utješiti nije moguće. Najviše je ulagao u djela, u akciju i najmanje je koristio riječi kada je želio nešto učiniti. Husejin Smajlović je bio i ostao jedan od najzaljubljenijih ljudi u Zenicu u kojoj je živio. Njegova ljubav nam je ostavila mnogo toga kao obavezu prema ovom gradu. Preseljenjem Husejina Smajlovića ostat će velika praznina u gradu i nju nećemo nikada nadoknaditi”, rekao je Keleštura. 

U ime Saveza općina i gradova Federacije BiH, na čijem je čelu kao predsjednik ili zamjenik bio upravo Husejin Smajlović, obratio se i Muhamed Ramović.

“Izgubili smo velikog čovjeka i to nam je svima teško palo. Za ovih 7,5 godina, sve tačke koje smo imali u Predsjedništvu saveza su bile jednoglasne. Ne da se nismo slagali, nego smo imali oprečna mišljenja. Međutim, u konačnici smo upravo zahvaljujući njemu nalazili rješenja, a to svi članovi ovog saveza mogu potvrditi. Smajlović me u nekoliko navrata ohrabrivao, pa i u projektima u kojima sam ja želio da odustanem, a on me gurao dalje. On je jedan od najuspješnijih i najboljih načelnika u historiji BiH, a to potvrđuje njegov rad i njegove osobine”, rekao je Ramović. 

Fikret Karčić, predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice BiH rekao je kako je Husejin Smajlović radio svoj posao najbolje što je mogao i znao.

“Njegova društvena aktivnost je bila višestruka, a od toga je bila i aktivnost u institucijama Islamske zajednice. Od Medžlisa, Sabora, Rijaseta do Ustavnog suda Islamske zajednice. Imao sam priliku da sarađujem lično. Na razne načlne sarađivao sam sa rahmetli Husejinom i želim da kažem da se svako od nas suoči šta pojedinac može da učini da poboljša naše stanje. Jedan odgovor je da svako na najbolji način obavlja svoj posao i rahmetli Husejin je to radio.

Ibrahim Šišić, predsjednik OO SDA Zenica, obratio se u ime stranke i OO SDA te rekao kako se Zenica danas oprašta od velikog čovjeka.

“U ovom gradu, kojem je posvetio svoj život, mi se danas opraštamo od velikog čovjeka i gradonačelnika Zenice, Husejina Smajlovića. O Husejinu Smajloviću može se govoriti kao dobrom čovjeku, hrabrom gradonačelniku, poštovanom političaru, a kao ljekar mogu reći i strpljivom pacijentu. Imao sam privilegiju sarađivati s Husom, kako ga je narod sa poštovanjem zvao, a ja sam ga doživljao kao starijeg političkog brata koji je svojom hrabrošču i čvrstinom ulijevao sigurnost i nadu onima oko sebe. Stoga su ga poštovali i oni što su ga voljeli, ali i oni što su u političkom smislu bili na suprotnim stranama. U svom radu ostvario je goleme rezultate, a oni su toliko veliki da će tek buduća vremena znati procijeniti adekvatnije njegovu političku zaoštavštinu”, rekao je u svom obraćanju Šišić. 

Husejin Smajlović rođen je 05. februara 1952. godine, a preminuo je nakon teške bolesti s kojom se borio prethodnih mjeseci, dok je istovremeno obnašao poziciju gradonačelnika Zenice. 

Dženaza-namaz Smajloviću klanjat će se u nedjelju, 22. maja 2016. godine ispred Čaršijske džamije u Zenici, a ukop će biti na mezarju u mjestu Obrenovci u blizini Zenice. 

Zbog smrti gradonačelnika Zenice, danas je u Zenici proglađen dan žalosti, a zastave na institucijama ali i gradskim ulicama spuštene su na pola koplja.