KCUS: Karabeg izostao s posla 151 dan plaćeno

Vijesti 26. maj 201610:00 > 10:10
Anadolija

Nakon što smo objavili vijest da je dr. Mehmed Kulić smijenjen s pozicije šefa Klinike za kardiologiju Kliničkog centra kao i da je dr. Semir Bešlija smijenjen sa mjesta šefa Klinike za onkologiju UKCS-a, a da je šef Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju dr. Reuf Karabeg podnio ostavku na ovu poziciju, oglasio se KCUS.

“Prof. dr. Reuf Karabeg odlučio je podnijeti ostaku, 20. maja 2016. godine, na mjesto šefa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, nakon što je menadžment KCUS obavio analizu rada te Klinike”, stoji u saopćenju KCUS-a.

Naveli su i da je “prof. dr. Karabeg iznio poražavajuće podatke o stanju Klinike, na čijem je čelu od 2009. godine”:

– Da je Klinika devastirana postupcima prethodnih menadžmenta;

– Da ima 5 specijalista viška;

– Da je kadar priman bez njegove saglasnosti i bez ikakve strategije razvoja;

– Da je zatvoreno „opekotinsko“ odjeljenje i da zbog toga pate bolesnici, jer nemaju adekvatan tretman;

– Da je „opekotinska operaciona sala“ pretvorena u ljekarsku sobu;

– Da on nikada nije uspio napraviti saradnju sa šefovima glandularne hirurgije i da se ne rade rekonstrukcije dojke, nakon operacija uklanjanja dojke;

– Da „jednostavno nema pacijenata“, navedeni su podaci.

“Doktor Karabeg često je koristio plaćena odsustva. U 2014. godini (42 dana) i 2015. (41 dan), izostao je 83 dana i to mu je KCUS platio 10.659 KM neto. Kada se ovome dodaju dani godišnjeg odmora, po 34 u godini, u dvije navedene godine, prof.dr. Karabeg izostao je sa posla 151 dan plaćeno, što je skoro 7 mjeseci“, stoji u saopćenju.

Saopćili su i kako su izlasci prof. Karabega u radno vrijeme bili česti.

Ako se navedeno analizira, pridoda činjenica da novi menadžment očekuje da svi uposlenici rade puno radno vrijeme, naročito šefovi, loše stanje na Klinici koju je predvodio 7 godina, onda je moguće da je ostavka podnesena iz ‘moralnih’ razloga“, navedeno je u saopćenju KCUS-a.

Također je iz Službe za odnose s javnošću Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo (UKCS) saopćeno kako profesor dr. Mehmed Kulić i prof. dr. Semir Bešlija nisu smjenjeni. U novoj sistematizaciji obojica su dobili funkciju šefa, no nije navedeno kojeg odjela.

KCUS
KCUS
KCUS


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.