Ivo Miro Jović: Dešavanja u susjedstvu se prelijevaju u BiH

Vijesti 27. maj 201617:05 > 20:19
N1

Ivo Miro Jović, bivši član Predsjedništva BiH, u emisiji Crvena linija je istakao da se sva dešavanja u regionu prelijevaju u Bosnu i Hercegovinu.

To vrijeme odnosa (kada je bio član Predsjedništva BiH) između Srbije i BiH mogu ocijeniti kao uspješno. BiH je posebnom položaju, jer sve što se dešava u susjedstvu se preljeva u BiH. Pored ustavne strukture, ali i onog što se zove nacionalna izmješanost, u BiH neminovno dobija aplikacije koje se dešavaju u susjedstvu“, rekao je Jović.

On je naglasio da se pogoršanje odnosa ne dešava u posljednjih nekoliko godina.

To nije pogoršanje u zadnjih par godina, to je skoro decenija u kojoj je došlo do pogoršanja, a ne napretka odnosa. Fiktivno gledajući sa strane može se reći da se radi o uzlaznoj liniji međusobnih odnosa, međutim kada se pogledaju rezultati oni opterećuju sve tri zemlje.”

Kazao je da porast nacionalizma ne može doprinosti napretku.

Izborna retorika je zapaljiva i uvijek izaziva akciju i reakciju, te se preljeva na BiH. U posljednje vrijeme posebno se ističu odnosi između Hrvatske i Srbije.”

Pogledajte cijelu emisiju u kojoj su gostovali bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.