Ubrzo počinje Kids festival – dječiji svijet otvoren za sve

Vijesti 28. maj 201610:08 > 10:13
N1

Od trećeg do šestog juna u Sarajevu se održava 13. Kids festival. Od zabave, pa do umjetnosti, 13. Kids festival će pružiti posjetiteljima svih uzrasta nezaboravna sjećanja koja zbližavaju ljude.

Kids festival nastavlja biti svjetionik inkluzije, raznolikosti i sinergije u bh. društvu’. Tim povodom gosti Novog dana bili su Suzana Prahl i Haris Bilalović.

13. Kids festival ove godine održava se na novima lokacijima u samom centru glavnog grada čime postaje dostupan i bliži svoj djeci u Sarajevu i onima koji dolaze iz cijele BiH. Prahl je kazala kako su organizatori htjeli da Sarajevo bude dječiji grad.

“Sarajevo nema karnevalsku atmosferu kao grad, ali ova zamisao je prilika da se ta atmosfera pozicionira jednom godišnjem i prilika za mališane da nam kažu kako vide sebe u budućnosti. Ove godine jedan od noviteta je i ‘Zona tišine’ koja se prvi prvi put održava u Sarajevu. Biće to prilika da tokom festivalskih dešavanja mališani otkriju ljepotu tišine i svu predsnost tihe dinamike”, komentarisao je Bilalović.

I ove godine, kao i prošle, Kids festival za pokrovitelja ima UNESCO, koji još jednom potvrđuje da ova UN agencija za kulturu, nauku i obrazovanje prepoznaje upravo ove segmente kao glavne programske dimenzije Kids festivala.

Djeca imaju taj kapacitet i intelekt i ne moraju naučiti, oni su se tako rodili. Mi odrasli moramo a djeca nam donose novi duh, neopterećen ambijent i oni su sasvim otvoreni, žele da se igraju i svima je interesantno. Filmski program smo promijenili, a čitaćemo i bajke, crtaćemo…”, komentarisala je Prahl.

Kids festival svake godine pažnju poklanja djeci s poteškoćama u razvoju i njihovoj uključenosti u programske sadržaje.

Ova direkcija posvećuje mnogo pažnje djeci s poteškoćama u razvoju tako da će i mališani sa poteškoćama u razvoju biti uključeni u festivalska dešavanja tematizovana samo za njih“, rekao je Bilalović.

Prahl je kazala kako Kids festival počinje sljedeći petak, okupljanje je u 14 sati kod Sebilja, a parada kreće u 15 sati kroz grad. Dodala je i kako će posjetiti spomenik ubijenoj djeci Sarajeva i kako djeca treba da budu vesela ta tri dana koliko traje festival, ali i da se ne smiju zaboraviti tužne stvari.

Napomenula je i kako su pozvani ljudi svih uzrasta jer je dječiji svijet otvoren za sve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.