Savez logoraša BiH obilježava "Dan bijelih traka"

Vijesti 31. maj 201608:22 > 08:27
Anadolija

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će i ove godine obilježiti „Dan bijelih traka“ u znak sjećanja na zločine nad nesrpskskim stanovništvom prijedorske regije. 31. maja 1992. godine vlasti Prijedora su, putem radija, nesrpskom stanovništvu naredile da na vidna mjesta na svojim tijelima istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe.

U znak sjećanja na sve žrtve fašističke politike, u jutarnjim satima Savez logoraša u BiH će izvjesiti bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija, a zatim će, u saradnji sa Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska i podrškom svih bošnjačkih asocijacija Grada Siska i Sisačko‐moslovačke županije, i u Republici Hrvatskoj, u Gradu Sisku, obilježiti „Dan bijelih traka“.

Obilježavanje u Republici Hrvatskoj će započeti mimohodom kroz Grad Sisak, u 17:00 sati, a nakon toga će, u 18:30 sati, biti upriličena tribina na temu genocida u Prijedoru, izložba fotografija sa ekshumacije masovne grobnice „Tomašica“ i projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Pored predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, na tribini će se obratiti i predstavnici Sisačko – moslovačke županije, Grada Siska, islamske zajednice i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, u ime svih nevinih i ubijenih žrtava rata 1992‐1995., nastaviti i ustrajati u obilježavanjima i podsjećanjima na genocid i etnogenocid u Bosni i Hercegovini, a koji je, bez ikakve sumnje, počinjen u prijedorskoj regiji, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.