Hoće li BiH izgubiti još jednu presudu u Strazburu

Vijesti 08. jun 201610:25 > 10:58
N1

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu sutra će donijeti presudu u slučaju Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine. Prema očekivanjima Pilava, Sud bi mogao presuduti u njegovu korist kao što je to bilo ranije u slučajevima apelacija Azre Zornić, Derve Sejdića i Jakoba Fincija.

Dr. Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Pilavova tužba još je jedna u nizu s ciljem da se pokaže koliko je Izborni zakon BiH diskriminirajući, ne samo prema pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno onima koji se izjašnjavaju kao ostali, već i prema pripadnicima konstitutivnih naroda – prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, a prema Srbima u Federaciji.

“Nakon skoro deset godina od podnošenja apelacije, dolazi taj dan kad će Sud objaviti tu presudu. Izjašnjenje Suda moralo bi i trebalo biti u korist moje apelacije i očekujem pozitivan odgovor. Naravno da je ovo dug i težak proces. U slučaju negativnog odgovora, Sud u Strazburu bi doveo u pitanje i prethodne presude”, kazao je Pilav za N1.

Nakon izbora 2006. godine i osporene kandidature za člana Predsjedništva, njegov pravni zastupnik je 2007., nakon iskorištenih svih domaćih pravnih instanci, Sudu za ljudska prava u Strazburu uputio apelaciju, u kojoj je navedeno da je u njegovom slučaju prekršen protokol 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ta apelacija je obnovljena nakon izbora 2010. godine, kada se Pilav ponovo kandidovao i kada je izborna komisija ponovo odbila njegovu kandidaturu, po istom pravnom osnovu.

On smatra da će ova presuda biti završetak jedne misije i lična satisfakcija.

“Sigurno da će jednog dana, ukoliko ova zemlja zaista želi ići putem EU integracija, na stol doći i rješavanje svih ovih presuda. Ovo je bila neka vrsta moje misije i ona se na ovaj način završava. Da li će doći do nekakvog političkog angažmana, o tome i ne razmišljam”, dodao je on.

Podsjetimo, BiH je do sada već dva puta izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog diskriminatornih odredbi Dejtonskog ustava.

Presude protiv naše zemlje dobili su Dervo Sejdić, Jakob Finci i Azra Zornić. Prva presuda donesena je prije sedam godina, a BiH još nije omogućila pripadnicima manjina kandidiranje za najviše državne funkcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.