Hozića kamen: Pronađeni skeletni ostaci ljudskog porijekla

Vijesti 08. jun 201614:04 > 14:11
N1 / Arhiv

Na lokaciji Hozića kamen, općina Novi Grad, vrši se ekshumacija u kojoj su do sada pronađeni prvi skeletni ostaci ljudskog porijekla, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Početkom ove godine formirana je operativna grupa za nestale osobe u BiH, koju čine predstavnici Tužilaštva BiH, Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, SIPA-e, te predstavnici Američke ambasade u BiH. Na osnovu informacija koji su dobijene u okviru operativne grupe u pronalasku nestalih osoba u BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH je početkom februara formirao predmet koji se odnosi na provjeru informacija, saslušanje svjedoka, analizu dokumentacije, a sve u cilju pronalaska pojedinačnih masovnih grobnica na području BiH.

Postupajući po tom predmetu istražitelji Tužilaštva BiH su došli do informacije o eventualnom postojanju masovne grobnice na području općine Novi Grad.

“Tužilaštvo BiH je danas pristupilo iskopavanjima na osnovu naredbe da se istraži i provjeri informacija da se na pomenutoj lokaciji nalazi masovna grobnica i na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu glavnog tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije. Uzeti posmrtni ostaci bit će transportovani u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Novi Grad.

Proces ekshumacije intenzivno će biti nastavljen i u narednim danima.

Tužilaštvo BiH je pozvalo građane koji imaju saznanja o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina ili informacije o sudbini nestalih osoba, da te informacije dostave Tužilaštvu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.