Potvrđena presuda Bilalu Bosniću

Vijesti 08. jun 201614:08 > 14:13
N1

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Huseinu Bilalu Bosniću koji je prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora, zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti, te organiziranja terorističke grupe.

“Tužilaštvo BiH ističe da se u ovom slučaju radi o najvećoj pravomoćnoj presudi za kaznena djela u vezi sa podsticanjem na terorizam, od 7 godina zatvora i da je ovo prva presuda u ovom dijelu Europe, koja se odnosi na ovo kazeno djelo. Tužilaštvo BiH uložilo je intenzivne napore u procesuiranju ovog predmeta i pravomoćno osuđujuća presuda potvrda je dobrog i profesionalnog rada Tužiteljstva BiH”. naveli su iz Tužilaštva BiH.

Radom na drugim predmetima, tužiteljstvo, zajedno sa partnerskim agencijama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom, navode.

Kao pripadnik tzv. selefijske zajednice Husein Bosnić je u prethodne dvije godine propagirao i širio radikalizam kako u BiH tako i regionu, ali i javno podstrekivao na priključenje terorističkim organizacijama.

Okupljao je sljedbenike u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, prije svega u zajednicima u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, a svoje poruke objavaljivao je i upućivao putem društvenih mreža.

Direktna posljedica ovakvog djelovanja je smrt najmanje šestorice mladića iz BiH na sirijskom ratištu, a koji su poginuli kao militanti Islamske države.

Na suđenju uz ostale svjedočili su roditelji i porodice poginulih od koji su neki detaljno opisali načine na koji je Bosnić obučavao i odvodio ljude da ratuju u Siriji.

Tužilaštvo je navelo kako je iz arapskih zemalja na njegov račun stiglo preko 200.000 dolara za vrbovanje mladića, za što je odbrana ustvrdila da se radilo o namjenskim donatorskim sredstvima za nekretnine.

Podsjećamo, Bosnića je SIPA u akciji “Damask” uhapsila 3. septembra 2014. u porodičnoj kući u Bužimu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.