Čović o Mostaru: Siguran sam u održavanje izbora 2. oktobra

Vijesti 08. jun 201618:04 > 09. jun 2016 07:36
N1

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je u Pressingu da izražava sigurnost da će doći do izbora u Mostaru.

“Siguran sam da će biti izbora u Mostaru 2. oktobra. Ići ćemo još razgovarati, i dogovorit ćemo se. Vjerujem da ćemo ići na tri ili pet izbornih jedinica”, kazao je Čović.

Komentarisao je obnovu tužbe BiH protiv Srbije, koju je ranije u Pressingu najavio Bakir Izetbegoović, ukoliko se pronađu novi dokazi. Ta izjava uzburkala je duhove, a Izetbegović tvrdi da mu za novu tužbu ne treba saglasnost ostala dva člana Predsjedništva BiH.

“Ne slažem se. Sve što iz BiH izlazi mora ići kao jedan glas. Ne odnosi se to samo na EU put. Vanjsku politiku ne možete voditi kroz jednu osobu. Sve nadležne institucije traže mišljenje svih naroda”, kazao je.

Dodao je da će u BiH morati doći do preustroja, zbog EU puta. Da li će se to desiti na nivou kantona ili općina – ne zna, ali će se sve raditi dvotrećinskom većinom.

“Niko tu nikoga ne može prevariti. To mora biti dogovor tri strane. Tako se mijenjau ustavne strukture. Ubrzano idemo ka Sejdić-Finci rješenju, a to ću zagovarati poslije izbora. To znači preustroj unutar FBiH”, kazao je, dodavši:

“U ovoma ambijentu nema Dejtona II. Ne vjerujem u takav razvoj situacije. Moramo ići korak po korak, ostvariti jednakopravnost. Do toga treba doći – i da postignemo da nam bude bolje”.

Izetbegović najavljuje posjetu Kazanima, da li će Čović obići stratišta?

“Prva stvar koju smo dogovorili i usaglasili sa vjerskim liderima da zajedno obiđemo stratišta Bošnjaka, Hrvata i Srba. I propala je ideja. Ključna je hrabrost da se donese odluka. Izetbegović je tražio da se prolongira. Drago bi mi bilo da se posjeti svako stratiše. BiH je čitava stratište, i što prije međusobno to razumijemo, najvrijednije što možemo uraditi jeste da se poklonimo žrtvama, bez obzira bila to jedna ili hiljade žrtava”, kazao je.

Za kraj Pressinga, Dragan Čović je komentarisao situaciju oko BHRT-a.

“Nedopustivo je da se gasi BHRT i neće, siguran sam. Kako regulisati entitetske emitere i pronalaženje rješenja, kanala na hrvatskom jeziku – učinit ću sve, i uspjet ćemo. BHRT će preživjeti i biće samo bolji”, zaključio je Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.