Ekshumirano devet tijela na lokalitetu Kazan-bašča

Vijesti 09. jun 201613:28 > 13:35
N1/Arhiv

Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava započeta je jutros na području lokaliteta Kazan-bašča, mirkrolokalitet Muslimansko mezarje u općini Zvornik.

Ekshumacija se vrši pod nadzorom Tužilaštva BiH i do sada je ekshumirano devet tijela civilnih žrtava rata u vojničkim vrećama oznake ”ZOV”.

Na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu postupajućeg tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije učestvuju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Zvornik.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.