Prva osnovna škola Srebrenica: Bošnjački vs bosanski jezik

N1

Učenicima bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju osnovnu školu Srebrenica na kraju školske godine će u đačke knjižice biti upisan „jezik bošnjačkog naroda“ umjesto bosanski jezik. Roditelji djece najavljuju tužbe i da djeca neće u školu naredne godine.

Roditelji bošnjačke djeca koja pohađaju “Prvu osnovnu školu” u Srebrenici kažu da su razočarani u odluke Ministarstva prosvjete RS i da će se buniti ukoliko se bosanski jezik ne bude nazivao pravim imenom.

“Naša djeca neće ići u školu niti sljedeće godine ni nijednu godinu sve dok nam oni ne upišu u knjižice bosanski jezik. Da ne bi bojkotovali ova dva tri dana pustićemo djecu da idu u školu, a roditelje ćemo pozvati na bojkot knjižica”, kaže nam Munir Habibović – roditelj.

Direktor Osnovne škole kaže da postupa samo prema važećem Ustavu, te da nije njegova lična odluka da se naziv predmeta promijeni.

“Ovo je ipak odluka Ustavnog suda, nije proizvoljna odluka ministra, a još manje moja. Ja sam kao direktor škole dužan da se ponašam shodno obavještenjima, zakonu, itd. Ja zaista ovdje ne vidim ništa sporno u mom postupanju”, stav je Dragog Jovanovića, direktora “Prve osnovne škole Srebrenica”.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković tvrdi da su roditelji i djeca prevareni i uvučeni u političke igre. Odluka Ustavnog suda, kako navodi, ispoštovana je samo u dijelu koji je odgovarao Ministarstvu prosvjete RS, odnosno vlastima.

Odluka da se umjesto bosanski jezik u knjižice unese “jezik bošnjačkog naroda” važeća je za sve škole u Republici Srpskoj.

Roditelji najavljuju tužbe jer, između ostalog, kako tvrde, njihova djeca bi zbog “jezika bošnjačkog naroda” mogla imati problema pri upisu u srednje škole u FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.