Pilav: Predstavljam ogromnu kategoriju obespravljenih

Vijesti 10. jun 201609:14 > 09:14
N1

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u slučaju Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Dr. Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Gosti Novog dana bili su Ilijaz Pilav i Damir Arnaut, njegov pravni zastupnik.

Pilav je rekao da se osjeća umorno nakon svih medijskih angažmana, kao i da će mu trebati više vremena da shvati šta je dobio.

“Naravno da postoji i zadovoljstvo što se priveo kraju proces dug skoro deceniju”, rekao je Pilav.

Po meni je ovo i lična satisfakcija jer predstavljam ogromnu kategoriju obespravljenih ljudi. Potrebno je da se našem pravnom sistemu ukaže na devijaciju, da se krene u rješavanje takvih devijacija. Nadam se da moja presuda neće doživjeti sudbinu prethodnih, pogotovo u slučaju Sejdić-Finci. Mislim da je došlo vrijeme da naši političari shvate da nemaju više puno prostora za manipulaciju i da shvatimo da ukoliko želimo ići ka EU, onda je krajnje vrijeme da se krene s uređenjemn pravnog sistema“, komentarisao je Pilav.

Pilavov zastupnik Arnaut je rekao kako je presudom zaokruženo čitavo pitanje diskrirminacije protiv konstitutivnih naroda.

Ovo je historijska odluka, ovo je pobjeda BiH što smo mogli vidjeti i po jučerašnjim reakcijama – svi su bili obradovani. Ne može se ovo gledati kao slučaj protiv BiH, mada se tako zove. Ovaj sistem je neophodno mijenjati i nigdje na svijetu ne postoji ovoliko diskriminacije“, kazao je Arnaut.

Pilav je komentarisao i ponovnu kandidaturu.

“Moja kandidatura je odbijena s obrazloženjem i prošao sam sve domaće pravne instance kako bi upotpunio taj predmet Sudu u Strazburu i doživio sam to kao misiju za borbu obespravljenih u ovoj zemlji u tom polju iako postoji više kršenja ljudskih prava, a ovo je jedan segment u kojem sam ja učestvovao. Ubuduće, ako neko iz moje Srebrenice bude htio da se kandiduje on to i može, bez da ga neko pita kako se zove“, kazao je.

Arnaut je dodao kako je potpuno jasno da bez izmjena zakona BiH ne može postati članica EU.

Ova presuda i sve slične mogu predstavljati motiv svim obespravljenim i dati im nadu da ako imaju volje, rezultat može biti jako pozitivan“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.