Abazović: Neću smijeniti one koji su bili u Banjaluci, Kovač bio i u Srebrenici

Vijesti 10. jan 202317:10 3 komentara
F.Z./N1

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je u utorak da neće smijeniti ministre pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića zato što su prisustvovali svečanosti obilježavanja neustavnog 9. januara kao Dana Republike Srpske.

On je objasnio da Vlada Crne Gore u toj posjeti nije imala nikakvog udjela.

Svečanosti 8. januara u Banjaluci su prisustvovali ministri Kovač i Damjanović na poziv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS-a, Milorada Dodika. Tom prilikom je Dodik dodijelio orden i predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

Objašnjavajući zbog čega neće smijeniti ministre, Abazović je rekao da je ministar Kovač bio i na obilježavanju genocida u Srebrenici.

“I tada nisam čuo salve aplauza na njihov račun. A sada očekujete od mene da budem dio kampanje napada na ministra Kovača. To se neće desiti”, kazao je Abazović.

Posjeta crnogorskih zvaničnika Banjaluci izazvala je brojne oštre reakcije crnogorske opozicije.

Iz Bošnjačke stranke su optužili ministre da ne poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i da su poslali poruku da “podržavaju genocid, etnička čišćenja i druge ratne zločine na kojima je stvarana tzv. republika srpska”.

Zbog posjete dvojice ministara protesno pismo Abazoviću uputilo je Udruženje Majke Srebrenice i ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja je podsjetila da je 9. januar, kao Dan RS-a, proglašen neustavnim i diskriminišućim.

Ocijenila je i da prisustvo crnogorskih ministara narušava međususjedske odnose dvije države.

Abazović je podsjetio da su Kovač i Damjanović saopštili da podržavaju ono što je ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet i odluke Ustavnog suda BiH.

“U tom kontekstu su oni stali na onome što je zvanična politika Vlade Crne Gore. Neću ulaziti u to da li su trebali tamo biti ili nisu. Oni imaju pravo i na svoje političke stavove”, rekao je Abazović, dodajući da nije znao da će ministri biti na proslavi.

RS obilježava 9. januar, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti.

Taj praznik osporavaju institucije Evropske unije, Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) i zapadne zemlje, jer proslava 9. januara za njih predstavlja udar na Ustav Bosne i Hercegovine, te Dejtonski mirovni sporazum.

Za Bošnjake i Hrvate 9. januar predstavlja početak rata u BiH kao i etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

Abazovićeva Vlada od sredine avgusta 2022. godine funkcioniše u tehničkom mandatu, jer je izgubila povjerenje u Skupštini Crne Gore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare